FARSØ: At være på tur med engagerede ildsjæle og frivillige er en glæde. Thits Venner, Vesthimmerlands Museum, Stenaldercenter Ertebølle og Johannes V. Jensen Museet havde her i 500 året for Reformationen i fællesskab arrangeret en Vendsysseltur.

Turen fandt sted i dag for medlemmer af museumsforeningerne i en dobbeltdækker bus med fuldt deltagerantal.

Den smukke natur ad Aggersundvej til Børglum Kloster varmede godt op. På Børglum Kloster blev gruppen modtaget af ejerne, ægteparret Anne og Hans Rottbøll. De gav en veloplagt og spændende rundvisning med masser af historier gennem århundreder på dette berømte historiske sted.

Der var kirken og en spændende historie uden for på græsset om Christian Mich Rottbøll, Danmarks første illegale faldskærmschef under 2. verdenskrig, som blev skudt den 26. september 1942. Der blev anlagt et familiegravsted, hvor den flotte sten over ham kan ses. Nærved sås en flot træskulptur i et udgået elmetræ af billedskærer Henrik Sigensgaard med motivet abbed Eskild, som hele to gange måtte gå på sine ben til Rom for at forhandle med paven.

Der var den restaurerede hestestald med maleriudstilling i den ene ende og restaurant i den anden ende og et særligt højdepunkt i hele loftsetagen: her blev udstillet et 70 meter langt broderet Bayeuxtapet efter model af originalen fra 1077 i Bayeux. Det første Børglum opstår historisk som en kongsgård i 1086, altså ca. 20 år efter år 1066, hvor Vilhelm Erobreren fra Normandiet vinder over Harold Godwinsonog dermed vinder England i det afgørende slag ved Hastings.

9 stålsatte brodøser, som var en del af Vikingegruppen Lindholm Høje (grundlagt i 1990) i Nørresundby havde broderet på tæppet i 14 år og brugt 20.000 arbejdstimer på det. Materialer beløb sig til ca. 43.000 kroner. Billedet viser tilværelsen som den var i midten af 1000-tallet, både dagligdag og krig. Der er billeder af jagt, skibsbygning, sejlads, landbrug, madlavning, spisning, kirkelige handlinger. Der er kampscener, klædedragter, brynjer, våben og meget mere.  En imponerende opvisning af, hvad man formåede i vikingetiden.

Efter den lækre frokost kunne der købes oplysende bøger og andet, før gruppen fortsatte i retning af Sæby Kirke forbi Sæbygård, hvor Stygge Krumpen oftest opholdt sig. Undervejs fortalte museumsdirektør Broder Berg relevante historiske begivenheder til opvarmning af besøget i Sæby Kirke. På den berømte flanderske altertavle her ser man biskop Stygge Krumpen og hans livslange vedsoverske Elsebeth Gyldenstjerne, som var født på Estvadgård lidt uden for Skive. Disse to mennesker kan man læse mere om i ”Stygge Krumpen” af Thit Jensen og i ”Stormene” af Maria Helleberg. Uden for kirken kan en kæmpestor granitsten med afbildning af Stygge Krumpen ses.

Sluttelig kan nævnes, at da Stygge Krumpen efter reformationens indførelse i Danmark i 1536 blev fængslet på Sønderborg Slot, hvor også den afsatte konge Christian den 2. sad, sendte den vindende reformationskonge Christian den 3. efter sigende Elsebeth ind til ham med budskabet, at nu kunne de gifte sig, hvis blot Stygge ville skrive under på de krav, kongen havde. Stygge sagde nej, for han var salvet til biskop af paven, Guds stedfortræder på jorden, og det kunne derfor ikke ændres.

 

Stygge endte efter ca. 6 års fangenskab som lensmand på Asmild Kloster ved Viborg. Fængselsopholdet må nok have mørnet ham lidt til at skrive under på nogle papirer.

e-max.it: your social media marketing partner