ERTEBØLLE: Over 200 børn og voksne fra store dele af Nordjylland og helt ned til Viborg-området tog i dag på en familieudflugt til Ertebølle for at se nærmere på Stenalderen. 

En stor del af de besøgende havde ikke besøgt Stenaldercentret før, som var arrangør af eventen ”Stoneman” sammen med Vesthimmerlands Museum, DGI og P4 Nordjylland.    

Det er svært at formidle Stenalderen overfor børn, men det lykkedes i den grad med dette arrangement bestående af syv udfordringer på en ca. 4 km. rute i skøn natur og langs vandkanten i Ertebølle.

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Her gjaldt det ikke på traditionel vis om at læse eller lytte, men om at udforske og lade sig udfordre. Og på denne flotte efterårssøndag, var selv klokken lagt langt væk, for det handlede om kvalitetstid sammen med familien. Nogle familier var sågar 3 generationer afsted.

Centerleder Louise Villadsen og Maria C. Hagstrup fra Vesthimmerlands Museum var meget tilfredse med arrangementet og sprang fra tid til anden på cyklen for at køre ud til posterne for at fornemme stemningen.

Følesansen blev sat på en prøve, da sansekasser gemte på ting som de fleste voksne ved forbindes med Stenalderen, men som børn altså fik indlært på en anden måde.  I kasserne gemte sig gevir, sten, skind, kranie, østers og som en overraskelse for mange – en fisk.

En ”spækhugger” i fjorden skulle også nedlægges på posten ”Skyd en hval” og her blev både store og små sten kastet mod ”spækhuggerens hale” som var en formet træplade ude i vandet.   

Men der blev især brugt tid på at fremstille sit eget stammesmykke af skaller og andre effekter fundet på stranden. De fine smykker var en fin souvenir fra besøget i Stenalderen.

De øvrige udfordringer talte søgning efter undervandsfund i fjorden, grutning af korn til fremstilling af stenalderbrød samt bueskydning efter nogle af stenalderens tidstypiske dyr. 

Med andre ord var ”Stoneman” en ny og moderne måde at stifte bekendtskab med Stenalderen på.  

 

1. udgaven af "Stoneman" trak mange børnefamilier til, bl.a. denne familie fra Viborg, der tog udfordringen op med at beskrive hvad der befandt sig sansekasserne. 

e-max.it: your social media marketing partner