Folk strømmede til høst på Hessel FOTOS & VIDEO

HVALPSUND: I denne uge regnede og regnede det. Og særdeleshed i går lørdag, dagen inden årets største arrangementsdag på Hessel, nemlig Høstdagen. 

Men heldigvis kom vejrguderne på andre tanker, da de så at de gamle høstmaskiner troligt havde retning mod Hessel for at klare årets høstarbejde. Og heldigvis sendte vejrguderne også lidt blæst med, så kornaksene kunne tørre op til søndagens store høstarrangement.        

Det perfekte høstvejr fik også folk til at strømme til. Så ligesom de mange foregående år foregik det med et stort antal tilskuere på sidelinjen. Og skulle man have alle høstscenerne med var det med at indfinde sig til heldagsforestillingen fra kl. 10.00 til 16.00, som der var mange familier i tre generationer der benyttede sig af.

På marken overfor Hessel kørte Veterantraktorgruppen Vesthimmerland dagen igennem med de gamle mejetærskere og gamle traktorer med høstredskaber for at vise høstarbejdet som det foregik i 1900- tallet.

Høstspil
Derimod skulle man på høstmarken bag Hessel skrue tiden hele 100 til 150 år tilbage. Og selvom man ikke havde mikrofoner på den tid, så gav lyden den ekstra indlevelse i høstspillet med hovbønderne. Her var det ladefoged og ridefoged som bestemte over de hårdtarbejdende hovbønder, som langtfra altid følte sig rimeligt behandlet. Men med himmerlandsk accent og kvikke bemærkninger blev spillet underholdende og det blev uvist hvem der narrede hvem. Men som manuskriptet foreskrev skulle en uvorn hovbonde på træhesten. 

Mens høstarbejdet foregik i marken, var herremanden på Hessel og hans familie på karettur til høstgudstjeneste. Gudstjenesten var dog hurtigt klaret, og i stedet blev der stoppet op to steder undervejs for at danse folkedans, nemlig ved færgehavnen i Hvalpsund og ved Friplejehjemmet Hesselvang.

Høstarbejde afsluttet med høstgilde
Hjemme på Hessel ventede der høstgilde i form af kaffebord i de fine stuer. Herskabet afbrydes midt under kaffen af ladefogeden, der meddeler at høsten er afsluttet og de vil inviteres med til høstgilde. Og sådan bliver det. Der dækkes hurtigt op med kaffe, æbleskiver og en lille dram i gården. Herefter er der folkedans bag laden, hvor herskab og hovbønder danser side om side.                             

Med andre ord endte også dette års høst på Hessel lykkeligt, og ligeså lykkelige er Herregården Hessel og de mange aktører over det store fremmøde – og vejret. Et fremmøde, der blandt andet gav stor travlhed i cafeen med håndmadder og herregårdsæblekage. Og ligeledes udenfor, hvor især boden med kugleis havde stor søgning.  

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: