FARSØ: For 30 år siden fik Farsø Festens pengeynglere den ide at afholde Farsø Løbet i forbindelse med Farsø Festen.

 Startet af pengeynglerne

I 1987 var det Farsøs tre maskinforhandlere der var pengeynglere, nemlig Poul Erik Sørensen fra Traktorkompagniet, Poul Nielsen fra Farsø Maskinværksted og Kaj Pedersen fra Massey Ferguson. De formåede at få 374 deltagere til at stille op, på trods af at løbet foregik i silende regnvejr.

Løbets allerførste vinder var Jan F. Nielsen fra Gedsted og hold konkurrencen vandt Slagter Tejlgaard, Farsø.

Herefter overtaget af Farsø Festen og Sparekassen
Løbet var så stor en succes, at Farsø Festen i samarbejde med Sparekassen Farsø ønskede at fortsætte med Farsø Løbet året efter – og sådan har det været lige siden.

Løbet afholdes fast hvert år som første programpunkt i Farsø Festen.

Start og mål i midtbyen
For de første løbs vedkommende var der start og mål udfor Præstegårdscentret, som den gamle præstegårdshave på det tidspunkt var blevet navngivet. Her var arealet, som i dag udgør Farsø Rådhuscenter et grønt område, hvor Farsø Festen gennemførte en del af sine aktiviteter.

Fra stopur til chiptidstagning
Med Sparekassen Farsøs medvirken blev starten flyttet nogle meter længere op ad Nørregade, nemlig ud for sparekassen. Frem til 2012, var det Gert Hosbond der stod for koordineringen af Farsø Løbet. Herefter Lindy Nielsen og i dag er det Hanne Krogh Sørensen i regi af Den Jyske Sparekasse. I alle årene med god hjælp fra sparekassens ansatte med hensyn til billetsalg, tidstagning og andre praktiske ting. Tidstagningen er dog de senere år blevet betydelig nemmere. I starten skete det med stopur og papir resultatlister. I dag med elektronisk tidstagning ved hjælp af chip, som betyder man kan aflæse sin og andres løbetid straks på run2u.

Stort byløb
I løbet af de 30 år er løbet nået op på 1.570 løbere og dermed egnens største byløb. Og det er det fortsat i dag med ca. 900 deltagere, hvor en stor del af Farsø Skoles elever deltager, og dermed har vundet holdkonkurrencen flere gange. Men også mange andre hold har stillet op i stort tal. De senere år Farsø Efterskole og tidligere var det Solhaven/HRC, men også virksomheder som TIME og Outline har deltaget med store hold.

Et løb for alle
For ud over en god oplevelse, så er det også alletiders mulighed for at reklamere for den fælles skole, arbejdsplads eller forening og være sammen på en anden måde end til dagligt.

Farsø Løbet har gennem årene også haft deltagelse af professionelle løbere, som er kommet igen år efter år for at forbedre deres løbetid. Det har naturligvis udfordret de lokale løbere – men på den gode måde. Men uanset hvad, gælder det om at være med, for mange tager også Farsø Løbet som en frisk aften gåtur som kan klares på en time.

Kun få ændringer i løbet
Med undtagelse af ganske får år, nemlig i 2013 og 2015, hvor det var Bakkegårdsvej, så har start og mål altid været i Farsø midtby ved sparekassen. Den 6,3 km lange rute gennem Farsø har gennem årene også altid været den samme, selvom start og mål i nogle år har været flyttet.  

Det er da lige med undtagelse her i 30-året, hvor der sker en lille ruteændring i Søanlægget. Her skal man nemlig løbe vest om søen- altså højre om i stedet for øst om. Det skyldes, at Farsø Festen inddrager søstien ved Mindelunden til festpladsen. Ruteændringen betyder også at løbet bliver 200 meter længere, altså 6,5 km.

Mange er allerede gået i træning
Mange er allerede gået i træning og ved at samle hold til Farsø Løbet 2017, som finder sted torsdag den 17. august. Men et flot syn er løbet også for de mange tilskuere, når løberne efter start bølger op ad Nørregade og ca. 22 minutter efter begynder at løbe i mål på Sparekassens p-plads ved Stationsvej, hvor de tages imod af publikum med flag. Det skal lige siges at nummererede flag også har et andet formål, nemlig at uddele lodtrækningspræmier til publikum, som tak for opbakningen.

En fast tradition er det også, at løbet slutter af med kåring af vindere i de mange aldersgrupper og præmieoverrækkelse. Dette finder sted efter løbet i byfestteltet i Søanlægget. 

e-max.it: your social media marketing partner