Spændende foredrag om kongehusets tilknytning Farsø-egnen

FARSØ: Interessen var rigtig stor, ja foredragslokalet var faktisk stuvende fyldt med ca. 80 mennesker, da Farsø Bibliotek og Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og omegn i sidste uge, i anledningen af Kulturarvsmåneden, inviterede til foredrag med Niels Ole Ladefoged om kongehusets tilknytning til Vesthimmerland – og nok i særdeleshed Farsø-egnen. 

Kongehusets tilknytning til egnen, skyldes især jagthytten – eller jagthuset, som Kong Frederik d. 9. selv benævnte ejendommen i Trend Storskov.

Det er i år 80 år siden, at daværende kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid købte store dele af Trend Storskov. Det skete med midler fra den folkegave, som parret modtog i forbindelse med deres bryllup. Det er offentligt kendt at kronprinsesse Ingrid udbrød da hun så Trend Storskov ” Her er stedet!”. Niels Ole Ladefoged kunne også blandt adskillelige andre beretninger fortælle, at kronprinsessen skitserede hvordan jagthuset skulle se ud på en serviet.

Jagthuset blev et fristed for kongehuset, hvilket det også er i dag for den nuværende kronprins og hans familie. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid og senere også de tre prinsesser viste sig jævnligt i bybilledet i Farsø når de var på indkøb, i Strandby når de var i kirke og Kronpris Frederik sågar også i den lokale købmandsbutik i Trend. De kongelige havde også nære bekendtskaber i lokalområdet bl.a. Købmand Heidemann i Farsø og i Strandby degn- og skolelærer Sigvardsen, som altid blev besøgt og adviseret når kongefamilien var i jagthuset. Det var som oftest til jul og påske og naturligvis når jagtsæsonen gik ind.    

I forbindelse med 80 året har Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn lavet en flot særudstilling med billeder og erindringer om de kongelige på Farsø-egnen med særligt fokus på jagthuset. Særudstillingen er lavet af arkivleder Bodil Nielsen, der på 126 plancher fortæller historien. Niels Ole Ladefoged kan klart anbefale udstillingen, som han selv brugte næsten to timer på at studere. Særudstillingen kan ses i Lokalhistorisk Arkivs lokale i Farsø Rådhuscenter hele sommeren.    

          

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: