600 operationer ekstra med ny-indviet 6. operationsstue – FOTOS

FARSØ: I dag var flagene fundet frem og den røde løber endnu en gang rullet ud, da Farsø Sygehus kunne fejre færdiggørelsen af den 6. operationsstue. 

 

-Ortopædkirurgien i Farsø bliver hermed den største kirurgiske enhed i hele regionen for planlagt kirurgi. Vi er klar over at det forpligter, men vi er klar til at løfte opgaven, som kommer til at betyde at yderligere ca. 600 patienter pr. år kan blive opereret, for enten skulder/albue lidelse, hofte/knæproblem eller håndkirurgisk problem, siger ledende overlæge på Ortopædikirgisk Klinik Farsø, Poul Hedegaard Christensen.

For den officielle indvielse af den 6. operationsstue stod formand for Regionens Byggeudvalg, Thomas Hav(S). Det skete med tale og snorklip.  

Thomas Hav indledte kækt med at sige: – I januar 2015 stod jeg her sidst. Det viser bare at jeg kommer for sjældent, for hvis vi skal indvie hver gang, vil jeg gerne komme noget oftere.

I er rigtig dygtige i Farsø
Herefter lød det oprigtigt: Jeg er rigtig glad for at understøtte Regionens måde at tænke på, drive ”butik” på – og det med at vi støtter den decentrale struktur. Det tror jeg på er rigtigt, rigtigt vigtigt!. Jeg er glad for at Farsø har fundet sin placering i det med at finde nicheopgaver. En opgave I er rigtig dygtige til!. Og derfor er jeg rigtig glad for at få lov til at indvie den 6. operationsstue, og jeg håber I får rigtig god og stor udnyttelse af den, lød det fra Thomas Hav, inden han klippede den røde snor til den 6. operationsstue.

Håndkirurgien er også kommet til Farsø
Herefter fulgte en tale fra souchef og afsnitsledende sygeplejerske på operationsafdelingen på Farsø Sygehus Inge-Merethe Valsted:

-Der sker noget stort og positivt i sygehusets historie igen. For 2,5 år siden stod vi her sidst for at indvie den 5. operationsstue, og nu står vi her igen i dag, og skal indvie den 6. Jeg vil gerne på vegne af ledelsen her i Farsø sige tak til det Regionsråd, der har besluttet at bevillige pengene til det her projekt. En stor tak til hospitalsledelsen og vores klinikledelse for at de hele tiden har bakket os op i tanken om at udnytte de fysiske rammer her i Farsø. Med den nye operationsstue får vi bedre mulighed for at operere borgere i Nordjylland på regionens egne hospitaler, fordi vi øger antallet af operationer her i Farsø med 600, og det er fordelt på hofte, knæ, skulder, albue – og som noget nyt håndspeciale, som også er kommet her til Farsø.

Herefter lød der en stor tak til planlæggere, teknikkere, indkøbere og håndværkere, der alle har været med til at bygge midt i en travl operationsafdeling.

Der lød også en tak til sygehusets støtteforening, men ikke mindst til alle medarbejderne på operationsafdelingen, læger, sygeplejersker, servicearbejdere og portører, der de seneste måneder hver dag er mødt ind til en særdeles larmende arbejdsdag med arbejdsgange der ofte er blevet ændret fra time til time. Vi har aldrig hørt en eneste klage fra nogen af jer og der er aldrig aflyst en eneste operation under hele processen. I har på forbilledlig vis formået at skærme patienterne for alle de ulemper det giver når man opererer midt i en pulserende afdeling. Vi glæder os alle til at tage den nye operationsstue i brug.

Vi er klar til flere visionære planer
Selv glæder jeg mig til at tage titlen som byggematador og ”brandslukker” af mit navneskilt og igen hellige mig drift og personaleledelse her på operationsafdelingen. Men hvis Regionsrådet og vore ledelser på hospital og klinik igen vil udtænke nye visionære planer som kræver en udvidelse af vores kapacitet her i Farsø, så ved jeg med sikkerhed – så gør vi det gerne alle sammen en gang til.  Jeg vil gerne udråbe tre gange hurra for vores nye operationsstue men også for vore dygtige og tålmodige medarbejdere.

Der skal være sygehus her mange år frem i tiden
Indvielsens tredje taler var formand for Støtteforeningen for Farsø Sygehus, Chr. Bach Iversen: Nu står vi her så igen. Den 30. januar 2015 blev den 5. operationsstue indviet, og nu i dag er det så den 6.

Byggeudvalgsformand Thomas Hav sagde sidste gang, at man ikke kan forestille sig (citat), ”At vi gør i Farsø, som vi gør, hvis ikke det var meningen, at der skal være sygehus her mange år frem i tiden”.

Det fik mig den dag til at replicere, at det er lige før, man kan gå hen og få sympati for Socialdemokratiet – og det er da ikke blevet mindre efter i dag.

Det går rigtig godt
Det går rigtig godt på Farsø Sygehus – takket være det særdeles gode personale og den udprægede korpsånd, som præger stedet.

Foruden den ortopædkirurgiske afdeling, som det drejer sig om i dag, er der et velfungerede medicinsk dagafsnit, hvor funktionerne til stadighed udvides – og hvor vi bl.a. igen har fået en højt kvalificeret hjertelæge. Det sukkede vi efter for to år siden.

Der kunne nævnes mange flere positive ting – også den meget værdsatte palliative afdeling med det udgående team. – Også her gælder det (og måske endda i særlig grad), at når man taler om kvalitet i sygehusvæsenet, så er netop nærhed en meget betydningsfuld kvalitetsfaktor – både for patienter og for pårørende.

For nu at tale om indvielser, så var der for nylig også indvielse af det ny-renoverede køkken, som nu skal bage til alle matrikler under Universitetshospitalet. – Og nævnes kan da også, at der for ikke ret længe siden var indvielse af de nye ortopædkirurgiske ambulatorie-faciliteter

Alt dette og mere endnu gør, at vi ser med fortrøstning på fremtiden.

Det skyldes som nævnt ikke mindst personalet, men det skyldes i høj grad også en positiv indstilling i ledelsen for Universitetshospitalet i Aalborg.

Forståelse for decentralt sygehusvæsen
Hertil vil jeg gerne føje en rosende bemærkning til Regionsrådet. Det er en fornøjelse at se, at der også her er en forståelse for værdien af et decentralt sygehusvæsen – og en vilje til at fremme dette. Det vidner om nogle fornuftige politikere. Og den slags skal man værne om.

Jeg vil gerne slutte med en stor tak til alle, som er med til at sikre et velfungerende sygehus her i Vesthimmerland. Til lykke til os alle sammen med den 6. operationsstue på Farsø Sygehus.

Ny operationsstue tages i brug i næste uge
Den nye 6. operationsstue vil allerede blive taget i brug i næste uge, og det vil især være knæoperationer som udføres på den 6. operationsstue. Dermed vil den 5. operationsstue, som man hidtil har skullet dele mellem hofte og knæoperationer, blive til en hofteoperationsstue.

Venteliste nedbringes
Det den nye kapacitet med den 6. operationsstue især skal godtgøre er de 280 hofte og knæoperationer udført på nordjyske patienter, som man om året sender ud af regionen til dyrt betalte penge. Og herudover de ca. 220 patienter, der på grund af lang venteliste vælger Farsø fra.

Denne venteliste har man i Farsø længe arbejdet på at få nedbragt, og den ligger nu på 2-3 ugers ventetid på forundersøgelse og herefter operation indenfor 4 uger, som begge ligger inden behandlingsgarantiens rammer.

Mange ”kunder” i butikken
Men i kraft af at Farsø Sygehus med sit høje speciale og ikke mindst gode patientanmeldelser har ekstra mange ”kunder” i butikken, så er den 6. operationsstue og de nyligt ny-indrettede ambulatorie faciliteter nøglen til, at de sidste forhold falder helt på plads til at udnytte faciliteter og specialpersonale på Farsø Sygehus fuldt ud.

Og spørger man ledende overlæge på Ortopædikirgisk Klinik Farsø, Poul Hedegaard Christensen om en 7. operationsstue kommer på tale, siger han det ikke er usandsynligt. 

Patienter og speciallæger har fået øje på Farsø 
Farsø Sygehus har så gode resultater og så højt kvalificerede kræfter, at både patienter og speciallæger har fået øje på os. I modsætning til andre sygehuse er det muligt for os at få de speciallæger vi ønsker. Det skyldes ikke mindst den professionalitet vi har her i Farsø, de topmoderne faciliteter og det forskningsmiljø som er tilknyttet ortopædkirurgien i Farsø. 60% af al forskning indenfor ortopædkirurgi i Nordjylland foregår rent faktisk i Farsø og det giver et godt grundlag for, at Farsø Sygehus også i fremtiden vil spille en betydelig rolle i det nordjyske sygehusvæsen, siger Poul Hedegaard Christensen.      

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: