Sygehus med eget bageri

FARSØ: På Farsø Sygehus har man netop slået det store brød op med et nyt bageri der skal gøre brødproduktionen bedre, billigere og mere bæredygtig – og så skal lunt, hjemmebagt brød vække patienternes appetit.

Køkken bygget om til bageri
Den senere tid har der været masser af heftig aktivitet i det tidligere sygehuskøkken på Farsø Sygehus. Der er nemlig blevet bygget om og installeret store bageovne, æltekar og udrullerbord, for nu skal der for alvor gang i brød- og kagebageriet i Farsø. Bageriet skal nemlig fremover levere brød og kager til alle Aalborg Universitetshospitals filialer – udover Farsø er det Hobro samt Nord og Syd i Aalborg.

Indviet i dag
I torsdags var der officiel indvielse af de nye faciliteter. Vicedirektør på Aalborg Universitetshospital Kim Mikkelsen stod for snorklipningen til det nye bageri mens cheføkonoma på Aalborg Universitetshospital Pernille Nørbak fortalte de tilhørerne, som fortrinsvis bestod af Farsø Sygehus personale som de seneste måneder har fulgt ombygningen, om baggrunden for bageriet i Farsø.

Ikke brød som bagerier normalt laver det
– Vi har hidtil fået en del af vores brødbehov dækket ved hjælp af leverancer fra lokale bagere og ved hjælp af bake off-produkter. Fremover bager vi næsten alt selv, og det betyder, at vi får brød af en bedre kvalitet, og da vi vil bruge flere økologiske produkter, får vi også en mere bæredygtig produktion. Vi vil ikke lave brød, som bagerier normalt laver det – vi vil bage brød, som var det bagt derhjemme. Det stiller store krav til produktionen, men heldigvis har vi fået ansat en rigtig dygtig bager, som sammen med vores dygtige ernæringsassistenter vil sørge for, at der bliver lavet godt og velsmagende brød, der vækker patienternes appetit. For det at spise godt er nemlig en vigtig del af patienternes bestræbelser på at komme sig over sygdom, siger Pernille Nørbak.

Plus på bundlinjen
Til trods for investeringer i nyt udstyr og ansættelsen af egen bager forventer Pernille Nørbak, at det samlede resultat vil være en økonomisk besparelse.

– Besparelsen vil vi benytte til at øge andelen af økologiske varer både i vores brød og kager og i vores produktion generelt. For den enkelte patient, der måske er indlagt i tre dage, betyder det nok ikke det store, men på den lange bane gør det en forskel, at vi som offentlig institution går forrest med det gode eksempel og i større og større omfang får en bæredygtig produktion, siger Pernille Nørbak.

Brød og kager ruller ud fra Farsø
Bagermester Ole Stig skal sammen med sine fem kollegaer dagligt levere 90 brød og 300 boller om dagen foruden de 45 kg kage om ugen til de fornævnte sygehusmatrikler.

Kagebagningen har allerede været i gang i nogle måneder, mens bagning af boller og brød først lige er gået i gang.

Ole Stig fortæller, at man lige nu er ved at produktudvikle de helt rigtige brødtyper til de forskellige patientgrupper. Nogle har brug for stort proteinindhold, mens småtspisende skal have brød der er let fordøjeligt, og så har vi også allergener at tage hensyn til såsom gluten og laktose.

Bagermesteren fortæller, at rugbrød naturligvis står næst i rækken til at blive bagt i bageriet i Farsø.

Bringes ud som Bake-off
Den måde bagningen foregår på, at dej, hævning, gærstop og nedkøling foregår i bageriet i Farsø. Herefter bliver brød og kager som bake-off bragt ud til sygehusafdelingerne, hvor det bages færdigt. Det er madleverancebilen med de varme retter, der sørger for at bringe brød og kager ud til afdelingerne.

Bilen kører alligevel, så der er ikke ekstra transport ved at bageriet ligger i Farsø, fortæller Ole Stig. Og med den nye teknik, som to gærstopskabe sørger for er det slut med at lave dejen om natten. Det gøres indenfor normal arbejdstid, så klarer skabene resten med hævning, gærstop og nedkøling.

 

De første til at smage på brød og boller fra det nye bageri i torsdags var sygehuspersonalet. Der var ros til bageriet og glæde over, at det også kommer personalet til gode i sygehusets kantineordning. 

Vicedirektør Kim Mikkelsen stod for snorklipningen til det nye bageri, da det blev indviet i dag.

Ud over brød og boller, fremstilles der også kager og småkager i bageriet.

Der bages med økologisk mel og denne mel har sin egen silo udenfor sygehuset med plads til 3 tons mel.

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: