”Aktiv i Naturen” kommer til Farsø

FARSØ: – Så er vi klar til forårsturene i ”Aktiv i Naturen”. Grejet er pakket i rygsækkene og nu bliver det spændene, at se hvem vi skal have med, siger ældrerådgiver Sara Ipsen fra Sundhedscenter Vesthimmerland, der sammen med Vesthimmerlands Kommunes naturvejleder, Karin Winther arrangerer ture for enlige og alene boende.

For enlige borgere i Farsø og omegn
-Det er 8. hold som sættes i gang og denne gang er det borgere i Farsø og omegn, der får muligheden for, at deltage i ”Aktiv i Naturen” og tage på ture rundt i den vesthimmerlandske natur, tilføjer Sara Ipsen.

Nye venskaber
Gerda Inger Hansen (84 år) deltog på forårsholdet sidste år og fortæller, at hun er glad for at hun tog mod til sig og tilmeldte sig ”Aktiv i Naturen”. Det har ført nogle gode venskaber med sig og jeg har lært nogle at kende, som jeg aldrig ville have mødt hvis jeg ikke havde meldt mig til ”Aktiv i Naturen”. Vi mødes nu fast hos hinanden og får nogle gode snakke, men det sker også at vi tager på ture sammen, nævner Gerda Inger Hansen.

Var blevet alene
Gerda kommer oprindelig fra Sjælland og flyttede til Aars for mange år siden sammen med manden Kjeld. De fik fire børn sammen. Gerda blev alene for fem år siden og en måned efter mandens død, mistede Gerda også sin datter. Gerda fortæller, at det var en forfærdelig tid og hun kan her fem år efter undres over hvordan hun kom igennem den tid. Samtidig med at Gerda blev alene, blev huset solgt og hun flyttede til et rækkehus. Hun husker at det Var Greta og Svend, som bød hende velkommen i området og det var også Greta der spurgte Gerda om de skulle melde sig til ”Aktiv i Naturen”.

Havde brug for et skub
-Jeg har altid elsket naturen og er også indstillet på at snakke med nye mennesker, men har brug for et lille skub en gang i mellem, særligt efter jeg er blevet alene, fortæller Gerda Inger Hansen.

Billedalbum genopfrisker de gode ture
-Efter et forløb i ”Aktiv i Naturen” får deltagerne udleveret et lille billedalbum med billeder fra turene, fortæller Sara Ipsen.

Dette album har Gerda Inger Hansen nu liggende på reolen og hun tager det jævnligt frem, og som hun siger: – Så kan jeg lige mindes alle de gode ture vi var på i Aktiv i Naturen.

Gerda begynder at bladre i albummet og standser ved et billede af Karin Winther og en udstoppet bæver. Gerda husker tydeligt den tur, hvor de var i Gedsted for at plukke ramsløg, fremstille pesto og bage det mest fantastiske brød over et gasblus. Gerda kigger igen på billedet af Karin og bæveren og smiler, mens hun siger: -Sikke nogle fantastiske fortællinger vi fik.

Nyt fælleskab
Gerda Inger Hansen fortæller om de mennesker hun har mødt igennem ”Aktiv i naturen”, og tilføjer at dem ville hun aldrig have mødt hvis hun havde siddet hjemme i sofaen, og hun nævner, at det har været dejligt at være i et fællesskab hvor alle har de samme forudsætninger, nemlig; det at være alene. Gerda tror generelt at man har det sjovere sammen, det er svært at være alene og man kommer let til at mindes det, som var engang.

Et tilfælles – at være alene
Gerda Inger Hansen siger: – Ligeså mange mennesker vi er afsted på turene, ligeså forskellige er vi, men ét har vi tilfælles og det er at vi er alene, men i ”Aktiv i naturen” er vi sammen, sammen om nogle fantastiske oplevelser som vi kan snakke om når vi mødes igen.

Mødes stadig i grupper
Under forløbet i ”Aktiv i Naturen” bliver deltagerne bedt om at mødes i nogle mindre grupper af fire-fem stykker, i Gerdas gruppe var de fire. Gerda fortæller at de stadig mødes i den gruppe hun var i, vi mødes; Erik, Irene, Birte og mig, og så snakker vi om alt.

Gerda synes at det har været spændende at høre om de andres barndom og fortæller at der så sandelig også sker noget når man fortæller sin egen historie.

Gerda Inger Hansen tager fat i albummet igen og kigger på et billede hvor de bagte pandekager, det var sjovt siger Gerda og tilføjer: Jeg kan ligefrem smage de pandekager vi fik lavet over bålet.

Gerda Inger Hansen har en gigtsygdom og fik en ny skulder for 3 år siden, hun har sammenfald i ryggen og bruger altid rollator når hun færdes udenfor.

Hun slutter af med at fortælle, at hun var ved at gå ind i sig selv da hun mistede Kjeld, hun savner ham stadig meget, men det går bedre nu hvor hun har den lille gruppe at mødes med og de støtter hinanden særligt når der er tider som er svære.

Mere mod på at blande sig med andre
Edith Hansen (83 år) som deltog på det samme hold fortæller, at hun blev alene et år før hun meldte sig til ”Aktiv i Naturen”. Edith synes, at det var en stor overvindelse, at melde sig til ”Aktiv i Naturen”. Hun fortæller, at hun altid har holdt sig hjemme og da hun blev alene har hun tit stået med overtøj på for, at ville gå en tur, men har taget overtøjet af igen og bare sat sig i sofaen. Men efter hun har deltaget i ”Aktiv i Naturen” synes Edith, at hun har fået mere mod på, at gå ud og blande sig med andre. Hun giver turene og det nye fællesskab i ”Aktiv i Naturen” skylden for, at hun nu går til ”Spis sammen”.  I forløbet med ”Aktiv i Naturen” var Edith i en lille femmands gruppe og efter at ”Aktiv i Naturen” er slut mødes de fast i den lille gruppe.


FAKTA: ”Aktiv i Naturen”:   

Startede op i efteråret 2013 som pilotprojekt til forebyggelse at ensomhed.
Siden 2013 har der været to hold om året (et forår og et efterår)

I alt har 121 borgere i Vesthimmerlands kommune deltaget i ”Aktiv i Naturen”

Formålet er at give enlige/aleneboende mulighed for at danne nyt netværk med hinanden via fælles naturoplevelser og gruppeopgaver.

I Danmark er ¼ af aleneboende over 65 år, ofte eller af og til, uønsket alene, hvilket er betegnelsen for ensomhed.

 

Guider i naturen er ældrerådgiver Sara Ipsen fra Sundhedscenter Vesthimmerland og Vesthimmerlands Kommunens naturvejleder Karin Winther. Karin Winther til højre på billedet, der her viser et firben frem, bidrager til fællesskabet med særlige aktiviteter i naturen såsom udflugtsmål, indtryk fra naturen, madtilberedning over bål m.m. I den røde jakke ses Edith Hansen, som omtalt i artiklen.

 Erfaringer med ”Aktiv i naturen” fra andre steder i kommunen viser at mange enlige borgere gennem aktiviteten har knyttet nye venskaber og at de fortsat mødes jævnligt. Her ses Gerda Inger Hansen(t.h.), som omtalt i artiklen med et af hendes nye venskaber Karen, som hun har mødt gennem ”Aktiv i naturen”.

 

 


Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: