Mindestue har købt Holberg Medalje

FARSØ: Takket være rigtig mange besøgende i Thit Jensens Mindestue i løbet af 2016, er det gjort muligt at købe den Holberg Medalje, Thit Jensen modtog den 3. december 1940.

Medaljen er erhvervet på en auktion, som koordinator for Mindestuen, Lis Jessen har deltaget i.

Udstillet i mindestuen
Medaljen er nu udstillet i mindestuen og kan ses af de besøgende og indgår desuden i de rundvisninger og fortællinger som mindestuens eget guidekorps står bag.

Omkring tildelingen af medaljen den 3. december 1940 fortælles der: Forfatter, foredragsholder og debattør Thit Jensen modtog medaljen ved en lille stilfuld højtidelighed i undervisningsministeriet.

Ministeriets repræsentant overrakte medaljen med varme, anerkendende og ridderlige ord om Thit Jensens kunstneriske indsats. Om hendes mod og kampglæde og om det imponerende forarbejde, hun indlagde i sine historiske romaner, skønt hun ikke var historiker.

For Ånd og Tanke
På medaljens forside står “For Ånd og Tanke”, departementschefen sluttede sin tale med at sige, at dette motto passede på Thits produktion.

Thit Jensen bevæget ved modtagelsen
Thit Jensen var dybt bevæget ved modtagelsen og sagde at aldrig havde hun i sine vildeste drømme sat Holberg-Medaljen i forbindelse med sig selv.

– Men den bringer mig meget større glæde end komiteen kan gøre sig nogen forestilling om, sagde hun med tårer i øjnene.

Og så fortsatte hun på sin ligefremme eller snarere umiddelbare facon: – Mit liv har hverken været lykkeligt eller let, men en rettesnor har jeg haft. Det var et par sætninger, min mor plejede at sige, når hun talte om sine mange børn. Mor sagde: Jeg vil se mine børn som gode borgere i deres land. Derfor opdrager jeg dem ikke til at blive lykkelige, men til at blive dygtige.

Dansk litteraturs stedbarn
Derefter fortalte Thit Jensen meget åbenhjertigt, at hun ofte havde følt sig som den danske litteraturs stedbarn. Hun synes, at hun trods sin redelige vilje og idealistiske borgersind, blev hårdere bedømt end andre forfattere. Hendes tro på Gud og hendes fædrelandskærlighed havde holdt hende oppe.

-For flere år siden har jeg skrevet mit testamente og deri bestemt, at ingen må vide tid og sted for min ligbrænding – den blomst man ikke under mig i livet, vil jeg ikke have lagt på min grav, sagde hun – men nu har De med Holberg Medaljen givet mig den blomst, der forsoner hele mit liv, sluttede Thit Jensen sin takketale den 3. december 1940.   

Tildeles kun fremtrædende forfattere
Holberg Medaljen er tildelt fremtrædende danske forfattere siden Dansk Forfatterforenings 40 års jubilæum 1934. Medaljen uddeles fortsat hvert år på Holbergs fødselsdag 3. december, ikke for et enkelt værk, men et samlet forfatterskab. 

Sådan ser Holberg medaljen ud bagpå

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: