Af: Svend Erik Olesen, Tranevej 19, Farsø

Svar på et læserbrev fra Svend Jørgensen (C) ”Nej tak til 50 millioner”, bragt i Farsø Avis, 6.oktober 2021

Fællesskab er ikke et plusord hos De Konservative, derfor fornægter de også de smukke begreber ordet velfærd indeholder, begreber der netop kendetegner fællesskab. Velfærden er baggrund for, at mange mennesker betaler deres skat med glæde. Andre følger mere egoistiske mål og forsøger at finde velfærd i begreber som skattelettelser og personlig rigdom.  De ønsker faktisk et fundamentalt ændret samfund. Mere konservative er de heller ikke.

Kommunen fik i august tilladelse fra staten til en skattenedsættelse på 60 mio. kr. over fem år. Staten ville ovenikøbet give et tilskud på 50,4 mio. kr. Men statens tilskud ophører efter fem år. Så er ”regningen” alene kommunens og ville ramme borgerne gennem besparelser. Mon det var sådan, den tidligere sparekassedirektør rådgav sine kunder? ”De første 5 år er lånet stort set gratis. Herefter skal du naturligvis betale hele beløbet hvert eneste år. Men der er længe til. Det klarer du sagtens”.

Tænk, hvis Jørgensen i sit tidligere job havde kæmpet lige så nidkært for borgernes penge ved at kræve rentenedsættelse i sit pengeinstitut. Så ville folket have fået flere penge på lommen. Men, der skulle jo være penge til aktionærernes lommer i stedet og til det største og arkitektonisk måske grimmeste og mest kolde bygningsværk i Aars i nyere tid. En moderne opførelse af Karmanjoka, hvor man kunne frygte at finde både Tengil og Katla. Ja, i sammenligning går man jo forbi det nye Lidl-byggeri i Aars med godt humør, selv om der heller ikke er noget at prale af her.

Om sin ønskede skattelettelse, skriver Jørgensen: ”Alle borgerne ville få forholdsvis samme lettelse. Altså samme forholdsvise lettelse, uanset indkomst”. Det er jo det rene vrøvl. Forholdsvis lettelse, uanset indkomst? Det er jo netop pga. forskellig indkomst, man får forskellig skattelettelse. 0,2% af en vindrue vil altid være mindre end 0,2% af en vandmelon.

Endvidere skriver Jørgensen med beklagelse i pennen, at der godt nok er afsat et pænt beløb til anlægsinvesteringer i budget-22, men desværre er en stor del til projekter, som er i gang eller allerede aftalt. Men, Jørgensen, selv om vi i høj grad fremstår som en anlægskommune, kan man jo ikke hvert eneste år have et kæmpe pjaskebassin til 100 mio. kr. på budgettet. En gang imellem må man tage til takke med en overdækket pølsevogn ved den Røde Mur i Aars, som det kunne blive til i år. Og med skattelettelser ville der ikke engang være råd til det.

Ligesom ordsprog er tommelfingerregler ofte morsomme. Men vær altid bevidst om, hvis hånd tommelfingeren tilhører. Jørgensen præsenterer en helt fantastisk tommelfingerregel: hvis borgerne får 60 mio. kr. betyder det 150 mio. kr. mere til omsætning i samfundet. Det giver større aktivitet i vores kommune og større indtægter til de erhvervsdrivende. Dermed bliver kommunekassen slet ikke belastet af en skattenedsættelse, men vil måske i stedet give overskud, ifølge Jørgensen. Det er simpelthen almindelig sund økonomisk fornuft, mener den tidligere sparekassedirektør. Jørgensen mener endog, at kommunens økonomi ville blive så god, at vi kunne undgå at få særtilskud som vanskelig stillet kommune. Så vil jeg da foreslå, at man giver enorme skattelettelser til os alle. Ifølge Jørgensens tommelfinger vil det give så stort et overskud til vores kommune, at vi ud over at kunne undgå tilskud fra andre kommuner, hvert år ville kunne få kæmpeanlæg på budgettet samt en masse af den rigtige velfærd. Det må resten af byrådet da kunne indse. Måske vil man ovenikøbet kunne udleje Jørgensen som økonomisk rådgiver til andre trængte kommuner. Det ville være godt for vores kommune.

e-max.it: your social media marketing partner