Vesthimmerland som erhvervskommune

Af: Jakob Ræbild Nørgaard, Kandidat til byrådet for Venstre, Svoldrupvej 121, Vognsild

Vesthimmerlands kommune har et varieret erhvervsliv med store industrivirksomheder med mange medarbejdere, men også mange mindre virksomheder, butikker og landbrug. Alle disse virksomheder er vitale i den kommunale økonomi, da det er erhvervslivet, der skaber arbejdspladser og dermed skattegrundlaget i kommunen.

I starten af september udkom Dansk Industries årlige rangering af kommunernes erhvervsvenlighed. Vesthimmerlands kommune er i undersøgelsen placeret som nr. 39 – hvilket bestemt ikke er noget af prale af. I undersøgelsen peger virksomhederne på de problemstillinger de finder vitale for deres forsatte udvikling, nemlig arbejdskraft, infrastruktur og uddannelse Alle kommunale kerneområder som vi skal forsøge at løse bedre og gerne i et samarbejde med erhvervslivet.

Kommunens brug af lokale leverandører er placeret i den nederste tredjedel i undersøgelsen. Placeringen skyldes delvist centralisering af de kommunale indkøb, men vi bør lære af de kommuner, der er placeret højere på listen.

Undersøgelsen viser desværre, at kun 68 % af virksomhederne gerne vil anbefale kommunen, mens 32 % er usikre på om de vil. For en hvilken som helst kommune er det præcist 32 % for mange.  

Der er altså god grund til at sætte fokus på erhvervslivet vilkår hvis kommunen forsat skal tilbyde b.la. en værdig ældrepleje, et mangfoldigt udbud af idræt og kultur, og stor fokus på børns udvikling i skole og institutioner Det vil kræve noget af alle, både kommunen og byrådet men også af erhvervslivet, der, i min optik, skal være en aktiv medspiller og gerne må stille krav til samarbejdet.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: