Af: Mogens Ove Madsen, Regionsrådsmedlem (A), Fmd. Udvalget for Akut og Praksis, Fladhøjvej 14, Aars

Den 1. maj var der i gennemsnit en ventetid hos de nordjyske øjenlæger på 35 uger for ikke akut behandling. Det lyder af meget og er også meget.

Man skal dog ikke hænge sig for meget i dette gennemsnitstal i forhold til behandling. Det dækker nemlig over meget stor variation. Hos nogle øjenlæger er ventetiden 0-6 uger og hos andre 50-70 uger. Det kan derfor kraftigt anbefales, at undersøge den enkelte øjenlæges ventetid.

Ventetid afhænger også i høje grad af sygdommens art og symptomer. Patienter med akutte behov får tider inden for få dage - det afgøres med udgangspunkt i de faglige retningslinjer, som udmunder i en lægefaglig vurdering.

En spredning af klinikker er naturligvis vigtigt. Derfor har vi også holdt fast på, at der fortsat skulle være en øjenklinik i Års.

Der er ingen tvivl om, at der er øget pres på brug af øjenlæger. I Nordjylland er antallet af øjenpatienter fra 2010 til 2020 steget fra 55.000 til 73.000.

Danske Regioner er meget opmærksomme på den for lange gennemsnitlige ventetid.

Som sagt kommer der flere øjenpatienter, hvilket stiller krav til at udvikle en øget kapacitet. Et af de nye indsatsområder er i højere grad at digitale løsninger, men også inddragelse af andre faggrupper og selvfølgelig også, at der uddannes flere speciallæger.

Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger har for nylig udarbejdet en fælles vision for, hvorledes der kan blive lettere adgang til speciallæger i fremtiden.

Det håber vi bliver omsat til konkret handling - også i Nordjylland

e-max.it: your social media marketing partner