Af: Gitte Lopdrup, Aars, Regionsrådsmedlem (B)  og Lone Sondrup, Hobro, Regionsrådsmedlem (V)

Det er nok ikke gået manges opmærksomhed forbi, at vi i Regionsrådet for nylig har besluttet, hvem der skal køre ambulancer i Nordjylland fra 1. april 2022 og 5 år frem.

Forskellige modeller har været i spil og hele vejen igennem processen har vi to været fast besluttet på, at modellen hvor regionen og PreMed i fællesskab står for ambulancedriften, er den foretrukne. Det blev også den valgte model.    
SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet havde helst set en fuld hjemtagelse og Venstre (minus Lone Sondrup), Konservative og Dansk Folkeparti foretrak en model, hvor vi havde 3 leverandører; nemlig Falck, PreMed og regionen.

Vi er glade for, at S, SF og EL samt løsgænger Thomas Hav endte med at stemme for den model som vi har arbejdet for, fordi:

1.Vi bryder med det nuværende monopol og sikrer konkurrence på markedet. 2. Ved den valgte model får vi en økonomisk gevinst på 26 mio. kr. årligt i forhold til den nuværende kontrakt med Falck. 3. Ved modellen med 3 leverandører kunne der kun opnås en gevinst på 18 mio. kr. 4. Hvis vi havde valgt fuld hjemtagelse, ville vi skabe et nyt monopol, som så blot vil være offentligt i stedet for det nuværende private monopol. 5. Borgerne kommer ikke til at mærke service- eller kvalitetsforringelser, tvært imod har vi nu 26 mio. kr. årligt til disposition til at lave serviceforbedringer for. Vi kan fx indsætte ekstra beredskab i de områder, hvor vi har lange responstider.

I Nordjyske (16.02.21) fremfører de 3 gruppeformænd fra V, C og DF en sammenligning, hvor de antyder, at vi ikke får den samme vare, tryghed og kvalitet ved den valgte model med regionen og PreMed som leverandører, som ved modellen med regionen, PreMed og Falck.

Det er vi mildest talt noget uforstående overfor, idet revisionsfirmaet BDO har godkendt hele processen ved kontrolberegningen som HELE Regionsrådet har godkendt. Det fremgår, at beregningen lever op til samtlige af de 225 kvalitetskrav, som er opstillet i forbindelse med udbuddet. Derudover er kontrolberegningen afleveret 2 dage før udbudstilbuddene er modtaget. 

De 3 gruppeformænd fremfører også, at de havde foretrukket, at regionen havde givet et kontrolbud på lige fod med de private tilbudsgivere. Det kan undre, at 3 borgerlige / liberale partier kan foretrække dette, for konsekvensen ville have været en fuld hjemtagelse, da regionen var billigst.   

Dermed vil vi vinke farvel til den konkurrence, som vi to hylder og som blå partier jo ellers normalt er fortalere for.

Nu ser vi frem til en proces med dem der vil være med, når de 26 mio. kr. skal i spil til sundheds- og serviceforbedringer til gavn for borgerne i Nordjylland.

Vi vil gå aktivt ind i den proces, så vi sikrer, at nordjyderne får mest mulig sundhed for pengene.

e-max.it: your social media marketing partner