Af: Theresa Berg Andersen, Byrådsmedlem og Viceborgmester i Vesthimmerlands Kommune, MF, SF Vesthimmerland

Jeg har gået mange ture i Vesthimmerlands kommune den sidste tid. Og selvom vi har revet mange huse ned via nedrivningspuljen, så er vi langt fra mål. Jeg har været på gåture i Løgstør og Farsø og der er flere faldefærdige rønner som burde rives ned. 

Nordjylland har mange tomme huse. En undersøgelse fra VIVE viser for eksempel, at mellem 5 – 8 procent af husene i Jammerbugt-, Thisted-, Morsø- og Vesthimmerlands Kommune i 2015 kunne betegnes som nedrivningsklare. Og rapporten skynder, at antallet kun er steget siden da.

De nedrivningsklare huse skæmmer lokalsamfundene og skræmmer tilflyttere væk. Nogle udgør en sundhedsskadelig risiko i form af skimmelsvamp, skadedyr eller fordi det ikke er sikkert at færdes omkring, og der er set flere eksempler på skruppelløse udlejere, der lader børnefamilier med lav indkomst bo i husene, selvom det er ikke er forsvarligt.

De grimme huse skal væk, og vi har muligheden nu fordi, at nedrivningspuljen på dette års finanslov er blevet forstørret. Der var lagt op til at regeringen i første omgang ville halvere puljen.

Det var helt tosset, at halvere puljen, der har gjort så meget godt for landdistrikterne og Vesthimmerlands kommune.

Puljen blev heldigvis reddet, så vi nu kan rydde op, skabe jobs og nyt liv, hvor spøgelseshusene hjemsøger lokalområderne.

Gang på gang har jeg pointeret at vi i kommunerne har brug for det løft og økonomisk støtte hvis vi skal lykkede med at forskønne i vores kommune. De nedrivningsklare huse, står og skæmmer lokalområder og de sender et dårligt signal om små lokalsamfund i forfald.

Jeg har nu sendt en ønskeliste til Teknik og Miljø udvalget med specifikke ønsker for nedrivning.

Jeg er dog klar over at listen er lang, kommunen er stor og ønskerne er mange.

Vi skal simpelthen arbejde på et fortsat farvel til spøgelseshusene.

e-max.it: your social media marketing partner