Af: Anders Kjær Kristensen, Byrådspolitiker i Vesthimmerlands Kommune for Socialdemokratiet

Nu er min byrådsperiode godt og vel halvgået, og jeg har lyst til at komme med en lille politisk betragtning.

Grunden til, at jeg ikke har stillet op til kommunalvalg før 2018 er, at vi i vores lokalområde, havde en dygtig venstremand i Jan Dyregaard, som havde siddet i byrådet i mange år, og havde lavet et godt politisk arbejde. Selvom jeg ikke er venstremand, er jeg ikke i tvivl om at det var bedre at have en lokal politiker i byrådet, end at vi er flere som stiller op og ikke bliver valgt. Så betyder det mindre om man er valgt på den ene eller andel politiske liste. Vi mistede desværre Jan, og derfor beslutter jeg mig for at stille op for Socialdemokratiet og er så heldig at blive stemt ind.

Så starter det politiske arbejde, og jeg er først blevet politisk aktiv i en moden alder, så jeg er ikke skolet af partiet, og kender derfor heller ikke de spilleregler som andre er oplært i gennem ungdoms parti organisationer. Her er det min politiske overbevisning og personlige holdning, samt evnen til at samarbejde der kommer i spil. Selvom jeg sidder i et utal af bestyrelser, er det alligevel kommet bag på mig at folk ser på mig som politiker. Jeg har altid bare været ”Anders Pedel”, men det er jeg kun for de som kender mig privat nu.

Uha, der er meget jeg ikke ved om politik, men har stor lyst til at kæmpe for de ting jeg tror på, og lever mit liv efter. Jeg er ikke sikker på at jeg nogensinde bliver god til det politiske spil, da jeg af og til synes jeg er mere enig med de andre politiske partier end mit ejet!! Men mon ikke alle politikere har det sådan?

Når jeg ser tilbage på tiden der er gået i Byrådet, syntes jeg at dagsorden tit er sat af enkeltsager, eller de fylder i hvert fald meget.

Jeg går ind for at vi skal reducere vores CO2 udledning og være en grøn og miljøvenlig kommune. Så kan det godt undre at, der er så mange som udviser modstand mod biogasanlægget på Holmevej samt vindmøller ved Malle og senest ved Gundersted- Blære. Det er trods alt vedtaget af Byrådet, at i kommuneplanen der blev vedtaget i 2017, er der i disse områder mulighed for at rejse vindmøller.

Selv om HOFOR er et Sjællandsk selskab, kan de jo sagtens producere strøm i Vesthimmerland.

Vi kan jo ikke se på vores elmåler hvor strømmen er produceret, med mindre man har sin egen mølle eller solceller. Jeg går helt ind for solcelleanlæg, vindmøller og alt hvad der er bæredygtig energi. Jeg tror at de der bor tæt på store vindmøller, skal have kompensation for de ulemper som disse møller giver. Det får man også i dag, men de udbetales på en gang, og det burde betales løbende i møllens levetid til de der bor på ejendomme som generes af møllerne.

Efter besøg i Aarhus, tænker jeg hvad gik der lige galt i byplanlægningen? Man bygger op på havneområdet, og lukker helt for byens udsigt til vandet! Jeg kan ikke forstå at man skal lukke for udsigten til vandet, for den gamle bydel. Bare ikke der sker det samme her hos os i Vesthimmerland, man er på nippet til at gøre det samme i Hvalpsund, men mon ikke byen vil protestere mod at den eksisterende by bliver forhindret i at have  fjordudsigt.  Det kan jo ikke passe at den udsigt kun skal være for de få, som har råd til at bygge højt i vandkanten, så de bagvedliggende huse får frataget deres udsigt.

Hvis jeg kunne få min ønsker opfyldt, så jeg gerne at medarbejderne på vore plejecentre blev efteruddannet til at håndtere demente, da det er en folkesygdom. Vi har demensafsnit, men de der er på plejehjem bliver også demente, og bliver jo ikke flyttet på disse specialafsnit. Derfor kunne det være dejligt hvis vore dygtige ansatte fik en bedre viden om demenssygdommen.

Noget af det der har overrasket mig mest er, at hvordan folk er sig selv nærmest, og ikke kan se længere end sin egen næse. Hvor er det gode gamle ord Solidaritet henne? Som en klog mand sagde engang: Vi skal som samfund, tage hånd om de svage, de stærke skal nok klare sig. Men det er som om at man skal rage til sig, og det er helt legalt at tage af vores fælles kasse!! Tænk hvis alle betalte det de skulle i skat, og ingen misbrugte vores system, så ville vi have et rigt og dejligt samfund.

Vi skal som politikere sætte den retning vi ønsker vores samfund skal i, med det flertal som kan samles, og vi skal passe på ikke at blive sagsbehandlere, som er en faldgruppe man let kan falde i.

Laver vi planer og retningslinjer som ikke er i orden, skal vi da lave dem om. Vi hører aldrig en politiker sige undskyld, jeg har taget fejl. For selv om vi er 27 i byrådet, laver vi også fejl, eller tager beslutninger hvor det senere viser sig at have konsekvenser vi ikke kunne forudse.

Helt generelt synes jeg vi har et godt samarbejde i Byrådet, på tværs af partierne, og får da også lavet nogle gode beslutninger, til gavn for borgerne i Vesthimmerlands kommune.

Jeg ser slet ikke Vesthimmerlands kommune som udkants Danmark, tvært imod. Vi har næsten alt det vi har brug for. Dygtige erhvervsfolk, som vi skal strække os langt for at give den bedste service og muligheder for at de kan drive deres virksomhed. Gode indkøbsmuligheder og en okay offentlig sektor, selv om jeg godt kunne ønske at der ses mere positivt på de offentlige ansatte. Tit bliver der set ned på offentlig ansatte, og de regnes som en udgift! Jeg ser det som en stor ressource, som vi absolut ikke kan undvære. Jeg er helt sikker på at vi alle i Danmark er glade for at vi skal betale skat og vi har et offentligt system.

Noget af det som Vesthimmerlands Kommune har været dygtig til, er kultur og fritid. Og det skal vi profilere os meget mere på. Alle har mere fritid, og tiden skal gå med noget, og her har VHK været dygtig og ofret en del penge på det også. Det skal vi holde fast i og det samme gælder turisme, som uden tvivl vil betyde endnu mere for os i mange år fremover.

Hvis jeg skal komme med en ting som har overrasket mig, er det, at når man sidder i Byrådet kan man foretage vielser, hvis brudeparret ønsker det, og at Borgmesteren giver lov dertil. Jeg har haft den store glæde at vie 2 par, og skal vie det 3. par sidst i juli måned. Det havde jeg aldrig forestillet mig, da jeg besluttede at stille op til Byrådet, men det er en dejlig overraskelse, som jeg nødig vil undvære, nu jeg har prøvet det.

e-max.it: your social media marketing partner