Af: Kirsten Moesgaard, Formand for Støtteforeningen for Vesthimmerlands sygehus i Farsø, Tidl. regionsrådsmedlem, Byrådsmedlem i Vesthimmerlands kommune, medlem af sundhedsudvalget

Kære Regionsråd og PLO Nordjylland,

Der er et massivt krav fra borgerne i Vesthimmerland om, at vagtlægen fortsat er til stede på Farsø Sygehus. 

I dagsordenen til regionsrådets møde den 28/1 står: ”Administrationen og PLO har en fælles målsætning om, at antallet (af besøg i lægevagten) skal reduceres med 20%”.

Til at opfylde det mål, betaler Vesthimmerland en høj/den højeste pris.

I samme dagsorden står: ”administrationen og PLO er enige om”, at udbuds- og regionsklinikkerne nu efter behov kan pålægges at betjene lægevagterne.  Det betyder på godt dansk, at der nu er langt flere læger i vagtordningen end hidtil. Det betyder også, at der skal være et behov. 

Så – kære Regionsråd – forsøg ikke på at bilde os ind, at nedlukningen af lægevagten alene skyldes ”mangel på læger”.  Behovet er jo dokumenteret ved de mange besøg hos vagtlægen i Farsø.  Og, tag i øvrigt blot et hurtigt blik på landkortet. Et stort areal vil fremover være støvsuget for læger efter kl. 16 og i weekends m.v..

PLO er mere klar i spyttet.   Vagtchef for PLO Eddie Nielsen ser den nye ordning som god, fordi ”man får stadigvæk en erfaren læge i telefonrøret i nødstilfælde”.  Han siger videre: ”Det som borgerne i disse områder reelt mister, er bekvemmelighed”.

Nej – kære PLO – vagtlægesagen handler om penge og bekvemmelighed. Ikke bekvemmelighed for borgerne, men for PLO.

Stik imod alle ordentlige sagsbehandlingsregler i det offentlige er hele sagsforløbet sket i en lukket proces.  Måske fordi, de stærke i Regionsrådet på forhånd har sikret sig, at de ikke mister noget?

Til at forstå lokale forhold har vi et Regionsråd, troede vi.  Derfor er det ubegribelig, at man skal høre regionspolitikere rose en aftale, som på skammelig måde endnu engang skævvrider sundhedsvæsenet og lader hånt om det nære.

Hvis den nuværende organisering skal fortsætte, må Regionsrådet og PLO handle på den kendsgerning, at lægevagten er til for borgernes skyld – og ikke omvendt.

 

e-max.it: your social media marketing partner