Af: Pia Buus Pinstrup, (C), Regionsrådsmedlem i Nordjylland, Hedevej 15, Flejsborg

Ihvertfald så længe det varer! I sidste uge har Forretningsudvalget i Regionen(Region Nordjylland – red) nikket til den omstillingsplan der skal holde budgettet for budget 2020 i balance. 

Forretningsudvalget er det eneste udvalg i Regionen der har driftsansvar – med andre ord, det er det eneste politiske udvalg med penge ansvar. 

Endnu engang skal vi som regionsrådspolitikkere være tilskuere til at ledelsen har magten og bruger den med hård hånd på alle sygehus matrikler i hele regionen. Er det så okay? Tja, vi har jo selv givet dem opgaven. Politikkerne laver rammen og ledelsen udfylder denne. Det lyder enkelt. Så ledelsen gør vel bare, hvad de får besked på? 

Ledelsen er tvunget til at holde en økonomisk ramme og samtidig gøre det med faglig forsvarlighed. Det forstår de fleste mennesker godt. Men tendensen i samfundet bliver ved med at sige, at vi skal lave mere for mindre, vi skal være mere produktive og mere effektive, vi skal holde tempoet i højeste gear, alle vil have specialist viden på alle områder. Alt dette peger i retningen af centralisering. Det er ikke en ny opfundet tendens. Det har været sådan gennem det liv jeg indtil nu har levet.  

For sygehuset i Farsø betyder udmøntningen af budget 2019 i den såkaldte omstillingsplan, at sårspecialet indenfor ortopædkirurgi forsvinder sammen med 4 senge på den ortopædkirurgiske sengeafdeling. Det er så trist og helt fatalt for et lille sted, der kun bliver endnu mere sårbart.  

Jeg er selv født på et lille sygehus i Nibe i 1984. Dengang var viden mere spredt og knap så specifik. Så der blev lavet flere fejl og de blev tilgivet. Folk var på sygehuset så længe de var syge og havde brug for at være der. Dermed ikke sagt at alt var fryd og gammen dengang. Men den tendens hvor vi politikkere nemt kan læne os tilbage og sige, at det var ledelsen der valgte den løsning er jeg meget utilfreds med - i stedet vil jeg hellere selv at tage ansvar og turde prioritere i de ting der ligger på bordet, på samme måde som man kender det fra kommunernes budget processer. 

Her er det ledelserne der giver nogle bud på hvor der kan spares og politikkerne der efterfølgende vælger besparelserne. Det kaldes at tage ansvar. Ellers giver det ikke mening at have et politisk niveau set med mine øjne, for så har politikkerne givet magten væk og det er ikke det jeg mener demokratiet skal bruges til.

     

 

e-max.it: your social media marketing partner