Af: Rikke L. Pedersen, Vanstedvej 31, Vansted

Vesthimmerlands Kommune har igennem flere år ønsket bosætning, så antallet af borgere i det mindste holdes stabilt, og ikke falder.

I 2016 deltog en ung familie fra Malle med tre små børn i bosætningskampagnen “Vores Hjemmebane”. I reklamen fortæller familien om det gode liv, hvor roen og naturen med Vilsted Sø tæt på, spiller en central rolle i familiens liv og i børnenes opvækst.

Sådan er vores hjemmebane i 2016-2019. I mødet mellem hyggeligt lokalliv og vild natur bor Familien Torp. De er faldet for Ranum og Vilsted og byernes indbyggere, som alle sammen passer på hinanden. Samtidig oplever familien, at der er masser af plads til bare at være sig selv i deres egen have. Her kan børnene få lov at lege, løbe og synge, uden at de skal tysse på dem. Det skaber alt sammen en enorm tryghed. Og når de så blander det med åbne marker, levende fjord og tæt skov, får de noget helt unikt.

Midt i naturen. "Vi bruger naturen til at lege, dyrke motion og udforske. En cykeltur i skoven. En udflugt ned til søen. En gåtur ved stranden. Jeg kan godt lide at mine børn vokser op midt i naturen og følger med i årets gang", siger Rikke. "Vi får altså masser af bolig og natur for pengene", siger Søren.

Familien Torp: tre gode ting ved at bo i Malle, Ranum, Vilsted. "Her er et stærkt sammenhold og en omsorg for hinanden. Når vi samles, kan man rigtig mærke landsbystemningen. Ingen voldsom trafik. Med kort afstand til børnehave og job kan vi trygt følges afsted på cykel. Træningsfaciliteterne er helt i top. Hvis du er til sport og motion, har Ranum ekstra meget at byde på. Vi nyder de mange muligheder, som området giver os indenfor løb, cykling, svømning og styrketræning."

Dette billede kan nu blive en tragedie. Selv samme familie kan nu med stor bekymring se på, at et Vindmølle projekt i Malle kan betyde, at familien skal bo 850 meter fra 4 Kæmpe Vindmøller. Hvis vindmølleparken kommer, vil familien hver dag skulle leve med støj og skyggevirkning fra Vindmøllerne, deres hjem vil tabe værdi og være usælgeligt. Hvordan skal denne familie kunne leve videre? Hvorfor skulle familien blive boende i Vesthimmerlands Kommune? Der er intet citament til at blive boende, de værdier som dette sted giver den unge familie, vil ikke længere være til stede...

Familien vil forlade Vesthimmerlands Kommune for at starte på ny, og det bliver med garanti ikke i Vesthimmerlands Kommune - for her er spørgsmålet, om man vil sine borgere? De værdier som familien markedsførte på vegne af Vesthimmerlands Kommune, er ikke længere til stede. Her vil man, at et privat ejet Vindmøllelaug scorer pengene, så de få tjener på vindmøllerne, imens kommunens borgere er taberne.

Det værste er, at den unge familie ikke er alene. Der bor mange af kommunens borgere indenfor 1 kilometer linjen fra vindmølleparken, og i en radius på 2,5 kilometer fra Vindmølleparken bor der mere end 800 borgere over 18 år. Mange af disse borgere bor i nyrestaurerede boliger, som familien gennem en årrække har lagt sjæl og energi i, for at få lige netop den bolig, som man har ønsket sig. Lige nu har de fleste mistet deres tro på Vesthimmerlands Kommune. De fleste vurderer om de skal fraflytte deres hjem, inden den omgivende natur forvandles til en byggeplads, og imens det stadig er en mulighed, for om lidt er man stavnsbundet, og den tanke er utænkelig og dybt frustrerende. Flere af borgerne taler om at leje boligen ud, hvilke familier vil så komme til?  

I Malle har bosætningskampagnen haft værdi, fordi der inden for de seneste tre år er sket tilflytning af to familier i 20´erne, som bevidst her valgt at bosætte sig og stifte familie i dette naturskønne område. Familier der er flyttet til stedet for mindre end 3 år siden, og som nu må erfare, at de skal være naboer til en Vindmøllepark.  

Hvordan ville du have det, hvis du havde købt din drømmeejendom for et millionbeløb, og du så erfarer, at der er en Vindmøllepark på vej, blot 1000 meter fra din ejendom? Ikke lige det scenarie man drømte om, da landstedet blev købt.  

Bosætningskampagnen “Vores Hjemmebane” vil blive til “Vores Udebane” - stedet hvor ingen ønsker at bo! 

Den familie som tidligere var ambassadører for bosætning og naboerne til dem, føler sig nu magtesløse.  

Men beslutningen er vores lokale politikeres - hvor mange tomme boliger ønsker I? Hvor mange skatteydere og gode ambassadører vil I miste? Hvad hvis det var jeres Hjemmebane, som blev værdiløs, og jeres naboer som ville lave fortjeneste på bekostning af jeres hjem? 

Vores Hjemmebane bliver til Vores Udebane.

 

e-max.it: your social media marketing partner