Af: Line Roed, Ranum

I min barndom havde mine forældre nogle få anparter i en vindmølle, og vi tog tit ud for at se til ”vores” mølle. Det var hyggeligt at følge med i opbygningen og i driften. Og når modvinden var tæt på at vælte os af cyklen, på vej til skole, hjalp det lidt at vide, at mere vind gav mere strøm og en mindre elregning.

Jeg kan godt lide vindmøller. Jeg kan godt lide at vi er foregangsland på vindenergiområdet og at jeg bor i en kommune, hvor der produceres strøm nok til samtlige husstande, og ydermere sendes en endnu større del videre til den grønne fælleskonto. Alligevel har jeg betænkeligheder angående en vindmøllepark i Malle.

Det vindmølleprojekt vi har udsigt til i Malle, er af en noget anden kaliber end min barndoms mølle og de møller der ellers er opstillet i omegnen af Malle. Både etableringsmæssigt og produktionsmæssigt vil de nye kæmpemøller få stor betydning for hele området. Natur og naboer vil blive meget berørt.

Det er som udgangspunkt rart med investeringer i udkantsområder som vores, og det er uden tvivl en investering, som ejerne og deres investeringsbagland forventer giver et godt afkast med tiden. Man skal bare ikke tro, at det er for miljøets skyld. Etableringen af vindmølleparken i Malle sker ikke på baggrund af et behov, eller ud fra et grønt hensyn - men fordi det kan betale sig.

Problemet er, at mens fordelene kun går den ene vej, så er vi mange andre, der dagligt vil blive berørt af ulemperne.

Jeg har hus i Ranum, og vil få udsigt til alle fire kæmpemøller fra mine køkkenvinduer, hvor specielt lyset fra møllerne vil ødelægge min udsigt og glæden ved at bo hvor jeg bor. Oven i det kommer så støjen, specielt den lavfrekvente, der høres tydeligst om natten.

Mine to børn, vil kunne høre og se møllerne både hjemme og i skolen. Og ja, der er larm fra børn i forvejen, men der bliver næppe mere ro i klasselokalet, når man tilføjer en lavfrekvent og konstant brummen.

Støj giver stress og koster hvert år menneskeliv; og selvom det ikke specifikt er undersøgt med støj fra havmøller, som dem vi risikerer at få i Malle, er støj stadig støj.

Skulle jeg en dag få lyst til at sælge mit hus, vil udsigten til fire møller næppe hjælpe et salg, så i sidste ende vil min økonomi også blive ramt.

Udover at være husejer i Ranum og forælder i Vilsted, er jeg også veninde i Malle. Min egen irritation over forventet støj og lys, kan ikke måle sig med de gener, som de nærmeste naboer kommer til at opleve. Allerede i etableringsfasen, hvor de skal bo dør om dør med fire store byggepladser, vil der være mængder af støv, masser af støj fra maskiner og tung trafik på små veje. Når møllerne engang kører, kommer så lavfrekvent støj, sus fra vingerne, refleksion og lys.

De familier, som får møllerne i baghaven, og ikke mindst de der må flytte fra hus og fremtid, bør man tage hensyn til i denne sag. Jeg håber inderligt, at vores politikere sørger for at vægte naboernes liv og helbred højere end vindmølleinteressenternes pengepung.

 

e-max.it: your social media marketing partner