Af: Rikke Ladegaard, Mallevej 41, Ranum

Torsdag d. 3. oktober blev der afviklet fordebat om vindmøllepark i Malle. Borgere i 2,5 km radius fra vindmølleparken var inviteret, og 150 bekymrede borgere mødte op for at blive orienteret om vindmøllepark projektet, som Vollesbak Vindmøllelaug I/S står bag.  

Informationen gav langt flere spørgsmål end svar, blandt andet blev der rejst spørgsmål omkring Vesthimmerlands Kommunes deltagelse i det samlede grønne energi regnskab for hele Danmark. 

Vesthimmerlands Kommune har godkendt opsættelse af adskillige vindmølleparker i de seneste år; Nørrekjær Enge, Aalestrup, Svoldrup Kær, Krogstrup for bare at nævne nogle af dem. Derudover har Vesthimmerlands Kommune godkendt opførelse af solcelleparker i Aalestrup og Bjørnstrup, yderligere er der biogasanlæg i Vegger og nyt biogasanlæg på vej i Holme. Borgmester Per Bach Laursen fortalte på mødet torsdag aften, at vi i Vesthimmerlands Kommune producerer grøn energi til mere end 100.000 husstandes årlige energiforbrug, - der er kun 17.363 husstande i Vesthimmerlands Kommune! FAKTA er, at Vesthimmerlands Kommune bidrager til Danmarks samlede grønne energiregnskab med 5 gange den energi, som vi borgere i Vesthimmerlands Kommune selv skal bruge.  

Man kan spørge sig selv, hvornår er Vesthimmerlands Kommunes bidrag til Danmarks grønne energi regnskab godt nok?  

Producerer Vollesbak Vindmøllelaug energi til det samlede grønne energi regnskab for miljøets skyld eller er deres eneste formål, at selvskabet skal tjene penge til sig selv?  

Når Vindmølleparken med kæmpe vindmøller skal opføres i Malle, sker det på bekostning af borgerne i de omkring liggende byer Ranum og Vilsted, det sker på bekostning af beboerne i landområderne i og omkring Malle. I Ranum, Vilsted og Malle vil der være familier, som skal fraflytte deres boliger, eller som vil opleve, at deres bolig mister værdi.  

Kreditforeningerne lukker for låneadgang til vedligehold, og huspriserne falder yderligere drastisk i hele området.  

FAKTA er, at produktion af grøn energi og indtjening til Vollesbak Vindmøllelaug I/S sker på bekostning af borgerne i Vesthimmerlands Kommune. Der vil ske afvikling af Ranum og Vilsted byer samt landområderne i og omkring Malle. Husene vil blive opkøbt af pengemænd, som underbyder huspriserne og dernæst lejer ud til familier, som ikke har mulighed for at eje noget selv. 

Så kære politikere, lad mig høre om I støtter op om, at en enkelt eller nogle få skal få en kæmpe milliongevinst på bekostning af mange hundrede borgere i lokalsamfundet.  

Om I synes, vi skal tiltrække flere borgere og skatteydere til vores naturskønne område, eller om I støtter op om nogle få investorer, som højest sandsynlig ikke vil betale skat af investeringen de første mange år. 

Om I synes, den fantastiske natur og historie i området - ikke mindst den fantastiske natur ved Vilsted Sø, skal skæmmes af 4 kæmpe mastodonter. 

Lige nu er vi over hundredevis af familier som er ramt af uvished. 

Så kære politikere vi venter spændt på udmeldinger fra jer. 

Og kære investorer og ejer af byggegrunde til vindmøllerne. Hvad tænker I om, at så mange borgere og naboer føler deres eksistens ramt, enten med frygt for støj/skygger som påvirker helbredet, og for alle på økonomien. 

Er I sikker på, I vil kunne se jer selv i "øjnene", når investeringens afkast er på bekostning af ganske almindelige borgere. Mennesker I kender personligt, familiemedlemmer og gamle venner – alle borgere, som hver dag skaber værdi i kommunen og lokalsamfundet?  

Så kære investorer - jer venter jeg også spændt på at høre fra.

 

e-max.it: your social media marketing partner