Af: Kirsten Hink, Rungstedvej 61, 1 mf, 2960 Rungsted Kyst

Kære Borgmester Per Bach Laursen, Vesthimmerlands Kommune, 

Når en kommune tillader udstykning og dermed udarbejder lokalplan til et omfattende sommerhusområde bør kommunen også skabe rimelige vilkår for sommerhusområdets egnede leve- og funktionsvilkår i sommerhalvåret og dertil hører kollektiv transport til og fra området. Efter kommunesammenlægningen påhviler ansvaret Vesthimmerland kommune.   

I Trend sommerhusområdet er det bare ”gået ned ad bakke” gennem de seneste 20 år, hvad angår muligheden for at komme til og fra, når man ikke har bil. Det er vi mange danskere og udenlandske turister, der ikke har. Jeg, der lige er kommet hjem fra endnu en ferie i Trend i lejet sommerhus (er også grundejer uden sommerhus i Trend sommerhusområde IV), og spørger ofte mig selv om, hvorfor det skal være lettere for mig at tage til fx Portugal eller Spanien end at tage til lejet hus i Trend sommerhusområde?
 

I 1980erne, hvor jeg købte min sommerhusgrund, kørte ”Ertebøllen” fra Ertebølle til Vesterhavet - til Svinkløv og Løkken m.m. Den forbindelse gjorde det attraktivt at holde ferie i Trend, fordi den havde stoppested ved Trend kro, og også i Løgstør, når man skulle til og fra sin ferie i Trend sommerhusområde.
 

Det tog blot en time at komme til Vesterhavet dengang, under det halve til og fra Løgstør. Med andre ord, kunne man komme til og fra området med kollektiv offentlig trafik uden problemer.

Denne sommerbusforbindelse er ophørt for længst,, desværre, uden at jeg ved hvorfor.  
 

Det nærmeste rutebusstoppested i dag er stoppestedet ved Vitskøl Kloster -rutebus 111 ( Aars-Løgstør og omvendt) - eller i heldigste fald ved Guldagervejs udmunding i Bjørnsholmsvej, hvis man beder herom, 3,5 kilometer væk fra,, hvor jeg oftest lejer sommerhus, nemlig tæt på min ubebyggede grund på Marthasvej, hvor jeg har et skur til opbevaring af cykler til benyttelse, når vi er deroppe i området.
 

Jeg har endnu ikke fundet det klogt at bygge sommerhus grundet mestendels transportvilkårene, men hvis disse forbedres væsentligt vil jeg overveje at bebygge.  
 

Prøv hr. Borgmester, at gå turen fra Vitskøl Kloster stoppestedet med oppakning - stor kuffert på små hjul m.m. til fx Marthasvej. Det tager over 1 time at gå, er fysisk krævende og tillige farligt at gå på Viborgvej med den voldsomme lastvognstrafik. Der er ikke cykelsti på denne strækning af Limfjordscykelruten i øvrigt. Med stor kuffert på hjul er det ikke muligt at gå gennem Vitskøl Kloster skoven, som ellers kunne være mere tryg.  
 

Er det rimeligt i 2018, at kommuner nedprioriterer kollektiv transport (velfærd), og dermed forringer de vilkår som var væsentlige forudsætninger for områdets rimelige funktionsvilkår? Selvfølgelig er det ikke rimeligt at brugere i et dansk sommerhusområde er helt afhængig af at have egen bil for at komme til indkøb og rundt.  
 

Der er flextursystemet. Ja, det kan være egnet når man skal til og fra, d.v.s. på ankomstdag og afgangsdag, men ikke til andet. Ikke egnet til vareindkøb og ture rundt., Alt for dyrt, og kræver bestillinger flere timer før og efter kl. 20.00 kun via nettet. Forhindrer spontan aktivitet m.m.(Taxaer er alt for dyre, kr. 300  for en enkelt fra Farsø til Albertasvej en lørdag.)  
 

Jeg har kigget på den nye sommerkøreplan for NT. Der er Vesterhavsområdet prioriteret ekstremt højt, hvorimod Trend-området overhovedet ikke er prioriteret i skoleferien, i sommerperioden.


Ideen med kollektiv transport var ikke at hver enkelt busrute skulle hvile sig i selv, men at amtet og kommuner tog kollektivt ansvar for at alle beboede områder havde egnede kollektive transportmuligheder. Det princip har regioner og kommuner nu fraviget i stort omfang og dermed har kommunen og regionen bl.a. svigtet de sommerhusområder de selv har skabt med deres lokalplaner. Det synes jeg er et gevaldigt svigt af ansvar, jeg skal derfor her anbefale at borgmesteren får foranstaltet initiativer til ruteomlægning af bus 111, således at denne får stoppested ved Trend Kro, eller ved campingpladsen i Trend. Helst hele året, men ikke mindst i halvåret april- oktober, i den periode sommerhusene benyttes mest.
 
 

Og helst med virkning straks om muligt. (Vis hvor effektive I er i kommunen. Busrute 111 er en lokalbus - d.v.s ikke regional, så I/du har muligheden for at vise kommunens handleevne til gode for sommmerhusejere og gæster inkl. turisterne i området. Og måske bliver der flere turister, når der snarligt åbner vandrehjem på Vitskøl Kloster.  
 

Gerne også med hyppigere busafgange end nu.
 

Det kunne endog blive endnu bedre, hvis man koblede det med effektive forbindelser til de X-busser, der kører til Vesterhavet, til Løkken, så man kan nå at komme dertil tidligt på dagen og hjem igen til spisetid om aftenen. Så vil det være vilkår som dengang sommerbussen ”Ertebøllen” kørte, og som var forudsætningerne for manges køb af sommerhusgrunde i Trend dengang. 

 

e-max.it: your social media marketing partner