Af: Mogens Ove Madsen, Regionsrådsmedlem (A), Fladhøjvej 14, Aars

Det er endnu ikke helt klart, hvordan beslutningen om en permanent placering af den fjerde lægehelikopter og eventuel overvejelse af de eksisterende helikopterbasers placering skal være. Der er dog tale om en statslig aktivitet, men man vil forhåbentlig høre de tre regioner i Jylland, hvor tre af helikopterne skal placeres. 

Med den ekstra helikopter, som kom til ved det seneste finanslovsforlig, er det under alle omstændigheder relevant at se på det samlede akutberedskab. Det vigtigste er at sikre en optimal udnyttelsesgrad og effektiv helikopterdækning af hele landet med fire helikoptere.  

En analyse heraf er tiltrængt. I dag er det kendt, at lægehelikoptere bliver aflyst undervejs i op mod en tredjedel af turene. Ambulancepersonale eller akutlægebiler kommer jævnligt først og vurderer om en patient kan få tilstrækkelig hjælp uden brug af lægehelikopteren. I andre tilfælde er patienten ikke så syg som først antaget. 

Mere end hver tredje flyvning går til patienter med symptomer på hjerte/kar sygdomme. Andre store grupper er patienter med symptomer på blodprop eller blødning i hjernen og patienter med svær tilskadekomst f.eks. efter trafikulykker. 

Der er netop igangsat et forskningsprojekt ved Præhospitalet i Region Midtjylland. Det ville have været godt, hvis dette projekt havde været igangsat tidligere. 

Lægehelikopterne sendes ud fra regionernes fem vagtcentraler. Her foretages vurdering af, om der er en tidsgevinst i forhold til at transportere patienten til specialiseret behandling eller få en læge ud til patienten. 

Og i denne sammenhæng er det selvfølgelig afgørende, hvor de 3 helikoptere i Jylland vil blive placeret. Derfor bliver et kommende analysearbejde vigtigt. I øjeblikket er der helikopter anbragt i Skive og Billund. Måske vil der være basis for at flytte én helikopter tættere på Nordjylland og rykke Skive-basen tættere på Midtjylland og overveje om Billund fortsat kan klare resten.

 

e-max.it: your social media marketing partner