AF: Niels Heebøll, Medlem af Vesthimmerlands byråd for SF

Pia Buus er fremme med, at det konservative folkeparti nu er det eneste borgerlige parti i Vesthimmerland, fordi det som eneste parti stemte for en skattenedsættelse. Samtidig bør det tilføjes, at alle andre partier så til gengæld har fået rollen som de økonomisk ansvarlige, for Pia glemmer jo at nævne at skattenedsættelsen skulle finansieres ved optagelse af lån!

Ingen kan have noget imod skattenedsættelser, hvis der er plads til det, men sandheden er at Vesthimmerlands høje skatteprocent er nødvendig for at få enderne til at nå sammen, og det endda efter årlige sparerunder ved budgetforhandlingerne. I år er ingen undtagelse.

Pia giver udtryk for, at skatteprocenten er eneafgørende for om folk vælger at bosætte sig i kommunen. Jeg tror på at adgangen til f.eks. skoler og børnepasning og deres kvalitet betyder endnu mere sammen med fritids- og kulturtilbud og huspriser.

Overraskende er det også, at borgmesteren på byrådsmødet gav udtryk for, at hvis skattenedsættelsen på 0,2 % mod konservativ forventning ikke medfører 200 nye indbyggere, som kan lukke det hul, som skattenedsættelsen medfører, så kan man jo bare tage 10 mio. kr fra anlægskontoen. Og det i en tid hvor der er mange store anlægsønsker på bedding og et løbende behov for vedligeholdelse af skoler og daginstitutioner m.m.

En skattenedsættelses effekt på vækst og beskæftigelse er nok også mere omdiskuteret end Pia giver udtryk for. Det er en effekt, man har lagt ind i finansministeriets regnemodeller, som til gengæld ikke regner med betydningen af en høj offentlig velfærd. Hvis en nedsat skat skal medføre en ”større lagkage”, skal det få folk til at arbejde mere. I min verden giver det ligeså god mening at forvente, at familier, der får mere til sig selv, i stedet for at arbejde endnu mere vælger at få mere fritid.

 

I bedste fald er det konservative udspil naivt, eller hvis sandheden skal frem nok mest et lille valgkampsstunt.

e-max.it: your social media marketing partner