Kulturarven samlede folk i årets første sommermåned

VESTHIMMERLAND: I juni deltog mere end 2.500 personer i de mange spændende og anderledes oplevelser, som Kulturarvsmåneden i Vesthimmerland har budt på.

-Det er imponerende med så mange tilbud på en måned, lød det fra en ældre, pensioneret lærer, der nu er bosiddende i Randers, men i anledning af den historiske byvandring i Ranum havde taget turen nordpå. Særligt turen rundt i Einar Packness’ smukke seminariebygning fra 1934 gjorde indtryk på den tidligere seminarist.

For tredje år i træk er det lykkedes at samle både kommunens indbyggere, men også mange gæster udefra, om gode oplevelser med den vesthimmerlandske kulturarv.

De historiske byvandringer vækker minder blandt de lokale, mens udefrakommende her får en enestående mulighed for at blive klogere på områdets og byernes historie, hvad enten det drejer sig om Ranum, Ullits, Løgstør, Farsø eller Aars.

I Ullits deltog mere end 70 personer i turen rundt i byen, der blev krydret med indlagte fortællinger om stationsbyens opståen.

Kulturarvsmåneden har samtidig været en god anledning til at stifte bekendtskab med nogle af de steder og historier, som ikke umiddelbart er tilgængelige, og netop her har der vist sig at være ekstra stor tilslutning. I Gedsted dannede Getamas nu tomme fabriksbygninger fra 1936 rammen om fortællingen om møbelarkitekten Hans J. Wegner og hans unikke samarbejde med virksomheden. Dette arrangement tiltrak over 100 deltagere fra nær og fjern. Ligeledes var arrangementet om de hemmelige nordjyske koldkrigssteder særdeles velbesøgt og med en overvægt af yngre mænd, som uden tvivl fandt denne periode af Danmarkshistorien meget interessant.

-Kernen i selve Kulturarvsmåneden er det positive møde med den lokale kulturarv i form af gode oplevelser, som ikke kan undgå at skabe en øget bevidsthed om kommunens mange kulturhistoriske værdier, fortæller Maria Clement Hagstrup fra Kulturarvstjenesten på Vesthimmerlands Museum, der koordinerer månedens aktiviteter.

Kulturarvsmåneden gentages helt sikkert i 2018 og alle, som har lyst til at være en del af dette positive og fælles initiativ på kryds og tværs af hele kommunen, er mere end velkomne. Alle input, idéer og initiativer modtages med glæde, understreger hun, og slutter af med at invitere til evaluerings- og planlægningsmøde på Vesthimmerlands Museum til oktober.

At juni er slut er ikke ensbetydende med, at der ikke stadig er masser af spændende oplevelser med kulturarven forude. Alle museerne i kommunen holder åbent samtidig med at masser af frivillige ildsjæle hele året arbejder ihærdigt med at sætte fokus på vores fælles historie.

Mere end hundrede dukkede op til arrangementet om den verdensberømte møbelkunstner Hans J. Wegner og hans samarbejde med møbelfabrikken Getama i Gedsted. 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: