80 til Skt. Hans på Højgaarden – FOTOS

FARSØ: I ly for blæst og regn var 80 beboere og pårørende på Skt. Hans aften, samlet til indendørs midsommerhygge i fællessalen på Plejecenter Højgaarden, mens et bålfad udenfor sørgede for at få sendt heksen sendt af sted til Bloksbjerg. 

 

Aftenens taler var Kurt Friis Jørgensen, Gl. Ullits, formand for Kultur-og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune. Han sagde bl.a.:

-Skt. Hans er en gammel tradition som går helt tilbage til 1100-tallet. Men vi kender bedst den nyere version, hvor vi brænder heksen af. Selvom det også har været en grum historie, da man så sent som i slutningen af 1800 tallet stadig brændte hekse af, er vor tids hekseafbrænding mere munter. Det kan højst medføre en bemærkning om konen eller svigermor der flyver til Bloksbjerg.

I Vesthimmerland har vi her i juni kulturarvsmåned med rigtig mange kulturelle arrangementer. På en måde er Skt. Hans også en kulturtradition, som udover det er en tradition også er en dato med masser af minder, og I kan garanteret huske tilbage på mange gode minder omkring Skt. Hans. Det var måske der I mødte jeres første kæreste eller det første kys. . Det er også der, at vi får nye kartofler og jordbær og mange andre skønne ting der er forbundet med midsommer her på årets længste dag.

Kurt Friis Jørgensens egne minder stammer fra 40 år siden, hvor han flyttede fra Holstebro til Gl. Ullits for at blive selvstændig landmand. – Også i landbruget har vi nogle traditioner omkring Skt. Hans. Det er tit heromkring vi laver hø.  Vi plejer også at sige, at kartoflerne gerne skulle lukke rækkerne til Skt. Hans. Og med det vand vi fik her i nat er det vist også gået i opfyldelse, konstaterede Kurt Friis Jørgensen.

Kurt Friis Jørgensen sluttede af med lidt politik.

Da vi vedtog budgettet for 2017 blev enige om at sundhedsområdet skulle have et sundhedseftersyn. Baggrunden er, at vi bruger 40 mio. kr. mere end de kommuner vi sammenligner os med. . Der er siden lavet nogle tiltag i sundhedsudvalget, så beløbet ikke er så stort, og der var også lidt der skulle omplaceres.

Jeg har godt været klar over, at vi har brugt mange penge på sundheds- og plejeområdet. Det er et bevidst valg, for jeg synes vi skal behandle vore syge og ældre ordentligt. Står det til mig og venstre skal der ikke lukkes flere plejehjem. Det er jo beboerne der betaler huslejen, så hvis man lukker pladser er der kun kommunen til at betale huslejen eller gælden, som vi gjorde det med Ulstruplund.  Så i Venstre, vil vi gerne bruge lidt mere på ældreområdet end vore nabokommuner, lød det fra Kurt Friis Jørgensen.

Efter talen blev der sunget flere sange, herunder Midsommervisen, inden der blev serveret kaffe og æbleskiver.

 

Skt. Hans arrangementet på Højgaarden var i øvrigt Farsø bys eneste offentlige Skt. Hans arrangement i år. 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: