Skt. Hans i Trend – FOTOS & TALE

TREND: Der var musik, tale og udstrakt udsigt over Limfjorden. Så derfor kunne blæst og regn ikke afholde folk fra at stimle sammen på stranden i Trend til Skt. Hans bål og hygge.

 

Som tiden nærmede sig for arrangementsstart kom folk kørende til og parkerede i begge sider af Viborgvej, ligesom folk som hyggede sig i Trends mange sommerhuse trak mod stranden. Her ventede først musik af Ertebølle spillemændene, en velkomst fra sommerhusforeningens formand Per Godsk og en Skt. Hans tale fra byråds- og regionrådsmedlem Kirsten Moesgaard. Der var dog ikke den mindst politik i hendes tale, andet end hun havde fået de gode råd fra byrådskollegaerne om at talen ikke måtte være for lang og at hun ikke måtte gå for tæt på bålet.

Der var dog heller ingen brandfare i Trend, for bålet havde fået et par skyl i løbet af eftermiddagen og Skt. Hans aften var der også så meget fugt i luften, at bålet og de to hekse som var anbragt ovenpå, skulle have hjælp fra en gasbrænder og tålmodighed fra de mange der stod rundt omkring til at fænge.

Imens lød det bl.a. fra Kirsten Moesgaard: Jeg tror der er mange, der ligesom jeg tænker. Skt. Hans – allerede igen. Jamen, hvor blev det år af. Det er en påmindelse om, at vi skal huske at leve og bruge tiden på en god måde. Det er også det Skt. Hans handler om, nemlig fællesskab, samhørighed, tryghed, energi.

Lige nu står vi på en af de skønneste pletter, nemlig på stranden i Trend – på kanten af Limfjorden. Her er kulturarv i miles omkreds. Kigger vi mod nord, ser vi Vitskøls smukke mure. Vi kan næsten se munkene i deres munkekutter gå derhenne ved klostret og passe alle de kostbare lægeplanter. De efterfølgende 500 år udsprang al kultur og handel i hele regionen fra Vitskøl Kloster.

For 3. år i træk har vi i Vesthimmerlands Kommune Kulturarvsmåned i juni. Jeg håber mange af jer har benyttet jer af den enestående mulighed, som kulturarvsmåneden er for at få indsigt i vores kulturarv.

Den byder også på en særudstilling, der handler om kongehusets tilknytning til Trend. I år er det netop 80 år siden, at den daværende Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid var på besøg her på egnen. De blev så fuldstændigt betaget af den smukke natur her ved Trend. Det resulterede i, at de købte størsteparten af Trend Storskov for den folkegave, der var givet i anledning af deres bryllup få år forinden.

Vi ved det er et fristed for kongefamilien. Og det forstår vi godt. Her i Trend er der højt til himlen. Der er fredfyldt og smukt, og der er plads til fordybelse. Jeg så en portrætudsendelse forleden i tv med Dronning Margrethe. Her talte Dronningen med glæde i stemmen om de dejlige ferier på Trend. Og hun fortalte om, hvordan hun som barn her kunne få ”græs på knæene”, som Dronningen med egne ord så kærligt udtrykte det.

Her til slut vil jeg minde om, at Skt Hans aften er den aften, hvor vi føler os som en stor familie. Vi hygger os med hinanden ude i det fri, uanset vejr og vind.

Og det var netop det de ca. 350 fremmødte på Trend Strand gjorde.

 

********* 

Skt. Hans tale 2017, Kirsten Moesgaard, Byråds- og Regionsrådsmedlem

Tak for invitationen til at holde båltale her i Trend. 

I går var jeg til byrådsmøde.  Efter mødet spiste vi som sædvanligt et stykke mad i kantinen, hvor vi snakker om løst og fast.   

Et par af mine byrådskolleger syntes, at de lige skulle give mig et par gode råd om, at en Sct. Hans tale ikke må være for lang. 

For nogle år siden fik jeg et andet godt råd af en af mine advokatkolleger. Han sagde:  Kirsten – Kirsten – pas nu på, du ikke kommer for tæt på bålet. 

De 2 gode råd har jeg taget til efterretning, så – talen er ikke langtrukken, og jeg holder mig i behørig afstand fra bålet. 

Jeg tror, der er mange, der ligesom jeg tænker  –  Sct. Hans – allerede igen.    Jamen, hvor blev det år af.

Det er en påmindelse om, at vi skal huske at leve og bruge tiden på en god måde.  Det er også det,  Sct. Hans handler om.

Vi synger i vores smukke midsommervise:   ”Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde.  Dem vil vi fra livet med glædesblus holde”.

Den linje siger bare så meget om, hvad Sct. Hans handler om.  Nemlig, om –  fællesskab – samhørighed –  tryghed,  og – energi.

Sct. Hans er en af de markante traditioner, som binder os sammen.  De fleste af os husker nok, hvad vi lavede Sct. Hans aften sidste år eller året før. 

Sådan er det med traditioner.   Vi husker, hvor vi var.  Hvem vi var sammen med. Om der var regn, eller om solen skinnede.   Traditioner binder os sammen som et samfund.

Vi hørte utvivlsomt også om, hvorfor vi holder Sct. Hans. 

Med Sct. Hans fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag.   Derfor skal vi nu en tur udenlands.  Vi skal  – via Det gamle Testamente –  til Mellemøsten for at finde Johannes. 

Johannes blev berømt for at døbe folk i Jordanfloden.  Det var et tegn på, at de nu var rene både indvendigt og udvendigt.   Derfor fik Johannes tilnavnet Døberen. 

Johannes døbte også sin fætter Jesus i Jordanfloden.  Og, Johannes blev for alle sine gode gerninger ophøjet til helgen.  Derfor navnet Sct. Hans.

Og, sådan er det med mange af vore traditioner og med udvikling i vores samfund.  Vi skal udenlands for at finde deres oprindelse.  

Juletræet kommer fra Tyskland.   Det var folk fra det sydlige Europa, der bragte kornet med sig, da de slog sig ned i det, der i dag hedder Danmark.  Det var tyskerne, der kom med kartoflerne.

Egtvedpigen var indvandrer, formentligt fra Sydtyskland.  Skrydstruppigen var også indvandrer. Men hun kom nok længere syd fra end Tyskland, fordi hun af forskerne beskrives som ”en livsnyder med eksotiske rødder og vildt hår”.  

Men – i dag er både Egtvedpigen, Skrydstruppigen, Sct. Hans, juletræet, kartoflerne og alt det andet en del af vores kulturarv. 

Og lige nu står vi på en af de skønneste pletter i den globale landsby – på stranden ved Trend – på kanten af Limfjorden. Noget mere trygt og godt skal man lede længe efter.

Her er kulturarv i miles omkreds.  

Kikker vi mod nord, ser vi Vitskøl klosters smukke hvide mure.    

Vitskøl Kloster har en flot historie. 

Vitskøl kloster er skænket af Valdemar den Store i 1100-tallet som en tak til Gud, fordi han – Valdemar den Store –  havde vundet kongemagten.    

Mens vi står her på stranden, kan vi næsten se munkene i deres munkekutter med reb om livet gå der henne ved klostret og passe alle de kostbare lægeplanter, de brugte, når folk fra egnen søgte lægehjælp i klostret. 

De efterfølgende 500 år fra 1200 til 1700-tallet udsprang al kultur og handel i hele regionen fra Vitskøl Kloster. 

Klostret ejede også Livø.  Og her på stranden, hvor vi står lige nu, drev klostret et omfattende marked.   Man kan næsten høre, hvordan der blev handlet, pranget og pruttet om priserne. 

Fantasi, intuition og kreativitet er guddommelige gaver, som bringer os videre.   

Samtidig bruger vi kulturarven til at vise os den vej, som vore forfædre med flid og arbejdsomhed har banet for os. Det er kulturarven, der sætter den trygge ramme. 

For 3. år i træk har vi i Vesthimmerlands kommune Kulturarvmåned i juni måned.  Egentligt begyndte de mange aktiviteter allerede i april.  Og, der har været masser af gode kulturelle tilbud.

Jeg håber, at rigtig mange af Jer har benyttet Jer af den helt enestående mulighed, som kulturarvmåneden er, for at få indsigt i vores kulturarv. 

Den byder også på en særudstilling, der handler om kongehusets tilknytning til Trend. Udstillingen kan ses på Farsø Bibliotek. 

I år er det netop 80 år siden, at den daværende kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid var på besøg her på egnen.   De blev så fuldstændigt betaget af den smukke natur her ved Trend.   Og det resulterede i, at de købte størsteparten af Trend Storskov for den folkegaven, der var givet i anledning af deres bryllup få år forinden.   

Vi ved, at det er et fristed for kongefamilien.   Og, det forstår vi godt.  Her i Trend er der højt til himlen.  Der er fredfyldt og smukt, og der er plads til fordybelse.

Jeg så en portrætudsendelse forleden aften i TV med Dronning Margrethe.  Her talte Dronningen med glæde i stemmen om de dejlige ferier på Trend.  Og hun fortalte om, hvordan hun som barn her kunne få ”græs på knæene”, som Dronningen med egne ord så kærligt udtrykte det.

 

Kulturarvmåneden er ikke helt forbi. Man kan stadigvæk komme med Ertebøllerne på fisketur og gå i forfædrenes fodspor. Man kan få en guidet sejltur på Frederiks VII kanal eller lege arkæolog for en dag.   Man kan også få indblik i økologien på Louns.   Hvis brochuren er blevet væk, kan den findes på internettet. 

Som afslutning vil jeg minde om, at Sct. Hans aften er den aften, hvor vi føler os som én stor familie.  Vi hygger os med hinanden ude i det fri, uanset vejr og vind.   

Når bålet er tændt, og røgen stiger til vejrs, strømmer varmen os i møde.   Og, vi ved, at Sct. Hans-bålet har ekstra stor kraft og energi.   Bålet kan sende det onde væk –  både mod nord til Hekkenfeldt og mod syd til Bloksbjerg. 

Vi synger om trolde og hekse og om et glædesblus, der kan holde det onde borte.     

Sct. Hans taler til vores fantasi, til vores følelser, til vores fællesskab, til vores samhørighed og til vores forståelse med hinanden. 

Og med disse ord vil jeg ønske Jer alle sammen en rigtig god, dejlig, tryg og hyggelig Sct. Hans aften her på Trend.

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: