Tal med hinanden og kom mobningen til livs

FARSØ: Sådan lød rådet kort og godt – og bestemt fra Silas Holst, den kendte og dygtige danser, der i sin barndom og ungdom bar på en skyggeside, nemlig mobning.

I dag var Silas Holst inviteret til Farsø, hvor han ad to gange, først for eleverne på mellemtrinet og efterfølgende for de ældre elever i overbygningen fortalte sin historie om at blive mobbet, der bragte ham så langt ud, at han sågar gik med selvmordstanker.  

Startede i børnehaveklassen
Allerede i børnehaveklassen blev han udsat for massiv mobning fra de andre børn. Der var daglige tilråb som “homo” og “fede svin”. Der blev smidt mælk efter ham, og hans ting blev taget fra ham. Han begyndte at trøstespiste, fik tvangstanker og gemte sig på toilettet hver dag for at græde i skjul. Silas fandt glæde i slik, gamle film og senere hen gennem dansen.

Holdt mobning skjult
Han fortalte ikke sine forældre, hvad han dagligt blev udsat for i skolen. Han var flov over det – og hans overbevisning var, at det var hans familie også.

De stærke oplevelser førte til selvmordstanker, og den tid hvor han blev mobbet sidder stadigt tungt i ham den dag i dag.

-Der har været dage hvor jeg har siddet med en køkkenkniv. Skal jeg ikke bare gøre det, så gør det ikke ondt længere!.

Silas Holst fortalte Farsø eleverne, som var samlet i Dronning Ingrid Hallerne, om hvordan han selv kom igennem mobningen, hvordan han kom videre og fik opbygget sit selvværd ved at tale højt om mobningen.

Facebookvenner er ikke ægte venner
Silas Holst bidrog med nye måder at tænke på og klare sig på, i en tid hvor mobning også foregår uden for skoletiden, blandt andet på de sociale medier.

-Hvor mange rigtige og ægte venner tror I jeg har?, spurgte Silas Holst.

50, 25 lød det fra salen.

Jeg har fire ægte venner, men over 100.000 følgere på facebook.

10% lider under mobning
I dag ved Silas Holst, at mange børn dagligt står model til præcis samme mobning, som han selv var udsat for.

-Er i klar over at blandt jer ca. 200 som er her i dag, så er der 20 af jer der har været igennem noget lignende. De resterende 180 ved det bare ikke, da man er god til at skjule det.

Jeg ved, at jer 20 tager et valg hver eneste dag. Det er heller ikke i dag jeg giver op!.

Og ved I hvad, I har alle et ansvar for at fællesskabet fungerer. Tag ansvar. Interessér jer for hinanden. Drop det med at sige ”Jeg synes, jeg er for ”fed””

Og stop med al den brok!. Lad være med at spilde tid på det!. Brug i stedet tiden på at være der for hinanden!. Vær der for jeres kammerater!.  Drop mobilen i frikvarterne!.

Tal med hinanden
Kom mobningen til livs ved at tale med hinanden. Børn må og skal aldrig finde sig i mobning. Børn og unge skal forstå, at der ikke er noget galt med dem, og at de kan stå imod mobning.

Opgave til Farsø skoles elever
Derfor har jeg en opgave til jer resten af denne uge. Når I møder i skole, så start med at hilse på en af de klassekammerater, som du normalt ikke taler med. Det kan være et ”godmorgen” eller ”hvordan går det?”, lød fra Silas Holst. På næste mandag skal I bruge 2 minutter af den første lektion til at drøfte på klassen om det har hjulpet.

 Se her hvilken opgave han gav eleverne for at komme mobningen til livs og få alle med i fællesskabet.

Silas Holst sluttede begge sine foredrag af med ros til eleverne. Til de små for at sidde roligt og lytte, og til de store for ikke at være optaget af deres mobil. Det viser, at I er interesserede i jeres kammerater og det jeg har fortalt jer. 

Silas Holst greb eleverne på Farsø Skole med sit foredrag om et alvorligt emne, nemlig mobning.   

Et par autografer blev det naturligvis også til.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: