En komplet samling 1. udgaver skænket til Johs. V. Museet

FARSØ: I dag fik Johs. V. Jensen en meget fin gave. Gaven som ankom i fem papkasser blev overrakt til formand for Johs. V. Jensen Museet Hans Støttrup af Jens Skovgaard fra Aalborg. 

Passioneret Johs. V. samler
Jens Skovgaards far, Vagn Skovgaard, var en passioneret Johannes V. Jensen samler og med denne donation er hele Vagn Skovgaards samling nu tilgængelig på Johannes V. Jensen Museet i Farsø.

Med bogsamlingen fulgte et donationsbrev, som fortæller hele historien bag den unikke samling:

Undertegnede Jens Skovgaard overdrager hermed min bogsamling af og om Johannes V. Jensen til Johannes V Jensen Museet. Samlingen består af samtlige bogudgivelser i førsteudgaver af Johannes V. Jensen. Desuden indgår bøger om forfatteren, samt et antal bøger, hvor Johannes V. Jensen har bidraget på forskellig vis. Bogsamlingen er opbygget af min far Vagn Skovgaard (1913 – 1993), der gennem det meste af sit voksenliv samlede på litteratur af og om Johannes V. Jensen herunder også artikler fra aviser og tidsskrifter. 

Bidrog allerede med del af samlingen i 1999
Alt, undtagen bogsamlingen overdrog jeg via Farsø Bibliotek til museet i 1999. Med denne donation overdrager jeg hermed min fars bogsamling, således at hele min fars Johannes V. Jensen samling nu beror hos museet. Jeg er overbevist om, at min far ville have bifaldet, at samlingen nu får plads på Johannes V. Jensen Museet i Farsø, både fordi den dermed kan stilles til rådighed for interesserede, og fordi samlingen dermed bevares komplet.

Det er aftalt med museets ledelse, at der i forbindelse med samlingen opsættes et skilt e.l., der fortæller at det var Vagn Skovgaard’s samling. Ligeledes er det aftalt, at der ophænges et foto af Vagn Skovgaard stående ved sin bogsamling.  Donationen er givet på den betingelse, at samlingen ikke må deles. Skulle museet på et tidspunkt lukke, eller hvis samlingen ønskes afhændet, skal den doneres til Landsarkivet i Viborg.

 

Består af ca. 150 bøger
Hans Støttrup og formand for Støtteforeningen for Johs. V. Jensen Museet, Inger Lise Jæger glæder sig over gaven, som består af ca. 150 bøger. Alle bøger er flot indbundne og genkendelige således at 1. udgaverne er indbundet med sort ryg og bøgerne om og med Johs. V. Jensen er indbundet med rød ryg. Når alle bøger er pakket ud placeres de i museets bibliotek, hvor man kan se dem og bladre i dem. Ud over bøgerne råder Johs. V. Jensen over Vagn Skovgaards gave fra 1999 med artikler fra aviser og tidsskrifter samt række bånd med radioudsendelser som Johs. V. Jensen har deltaget i. En ganske unik samling, som fortæller hans forfatterskab, men også om hans samfundsengagement og hans interesser. 

Johs. V. Jensen Museet i Farsø.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: